Zahtjev za hitan prekid sukoba: UN usvojile rezoluciju kojom se poziva na humanitarnu pauzu u Gazi

Zahtjev za hitan prekid sukoba: UN usvojile rezoluciju kojom se poziva na humanitarnu pauzu u Gazi

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u srijedu rezoluciju u kojoj se poziva na humanitarnu pauzu u borbama u Gazi i ulaganje većih napora da se omogući dopremanje humanitarne pomoći na ratom razorenoj teritoriji.

Rezolucija, koju je predložila Malta, poziva i na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drže Hamas i druge grupe, prenio je BBC.

U dokumentu se zahtijeva i da sve strane ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i poziva generalnog sekretara UN da prati i izvještava o njihovoj primijeni.

Za rezoluciju je glasalo 12 država, dok su Rusija, SAD i Velika Britanija bile uzdržane.

S obzirom na to da se niko nije izjasnio protiv, predsjedavajući Savjetom bezbjednosti, kineski ambasador Džang Đun objavio je da je rezolucija usvojena.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je, objašnjavajući zašto se njegova zemlja pridružila SAD i Velikoj Britaniji u uzdržanom stavu, rekao da je glavni razlog nepostojanje poziva na hitan prekid vatre, prenio je “Gardijan”.

– Ovo je bio i ostao glavni imperativ. Svaka humanitarna akcija zahtijeva hitan prekid borbi – istakao je on.

Barbara Vudvord, ambasadorka Velike Britanije u UN, rekla je da je rezolucija “apsolutno neophodna” i da je “od vitalnog značaja i da je Savjet zakasnio da govori o ovoj krizi”.

– Velika Britanija žali što prva rezolucija koju je usvojio ovaj savjet o ovom pitanju nije mogla jasno da osudi masovne terorističke napade 7. oktobra… (ali) pohvaljujem zapanjujući rad Malte na donošenju ove rezolucije koja je prošla – naglasila je ona.

Linda Tomas-Grinfild, ambasadorka SAD u UN, rekla je da SAD nisu mogle da glasaju za tekst koji ne osuđuje Hamas ili reafirmiše pravo svih država članica da zaštite svoje građane od terorističkih napada.

– Iako su SAD duboko razočarane onim što nema u ovom tekstu, mi podržavamo mnoge važne odredbe koje je usvojio ovaj savjet. Za početak, iako ovaj tekst ne sadrži osudu Hamasa, ovo je prvi put da smo ikada usvojili rezoluciju u kojoj se pominje riječ Hamas – podvukla je ona.

(Agencije)
CATEGORIES
Share This