Vode se teške borbe, u toku bitka za Vovčansk

Vode se teške borbe, u toku bitka za Vovčansk

​​Ukrajinci su objavili da se bore protiv 30.000 ruskih vojnika na granici u blizini Harkova, dok su hiljade civila evakuisane zbog teških borbi u regiji

Više od 30.000 vojnika Ruske Federacije trenutno napreduje u sjevernom dijelu regije Harkov – izjavio je Oleksandr Litvinjenko, sekretar Savjeta za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Prema njegovim riječima, u početku je oko 50 hiljada ruskih vojnika bilo koncentrisano na granici.

Istovremenom značajan dio njih već napreduje na ukrajinskom teritoriju. Litvinjenko napominje da je riječ o više od 30.000 pripadnika vojske.

Takođe je naveo da su prema svim izvještajima ukrajinski vojnici spremni za odbijanje napada, a trenutno se vode teške borbe.

Ruske trupe su prije nekoliko dana pokušale probiti granicu s regijom Harkov i uspjele su zauzeti nekoliko sela. Osim toga, borbe se nastavljaju u području u blizini sjevernih predgrađa grada Vovčansk.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da Rusi nastavljaju s pokušajima napredovanja u regiji Harkov. Oni konsoliduju svoje položaje , uspostavljaju rezervne položaje na okupiranim područjima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je tokom obraćanja u ponedjeljak da je poslao pojačanje u regiju dok se nastavlja suprotstavljati ruskim napadima.

Agencije

CATEGORIES
Share This