Više od polovine svijeta glasa u 2024. godini

Više od polovine svijeta glasa u 2024. godini

– U svetu će ove godine izbore imati više od polovine stanovnika zemaljske kugle, budući da će se 2024. godine izbori održati u najvećim svetskim zemljama poput Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Indije, ali i mnogim drugim zemljama.

Predsednički izbori biće održani u SAD, Rusiji, Senegalu, Tunisu, Venecueli, regionu Tajvana, Azerbejdžanu, Finskoj, Litvaniji, Gruziji, Slovačkoj.
U regionu, predsednički izbori biće održani u Rumuniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.
Kada se radi o parlamentarnim ili opštin izborima oni se očekuju u Ruandi, Gani, Južnoj Africi, Meksiku, Urugvaju, Indiji, Iranu, Austriji, Indoneziji, Belorusiji, Belgiji, EU, Litvaniji, Portugalu, Rumuniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.
Lokalni izbori se očekuju u španskim pokrajinama Baskiji i Galiciji, Turskoj, nemačkim pokrajinama Saksoniji i Burgundiji, Irskoj, kanadskim provincijama Britanskoj Kolumbiji i Novom Brunsviku.
Osim parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora, održaće se izbori i u Ujedinjenm nacijama – za nestalne članice Saveta bezbednosti UN.
Ti izbori biće održani u drugoj polovini godine, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Pet nestalnih članica biraju se na dvogodišnji period, a njihov mandat trajaće od 1. januara 2025. do 31. decembra 2026. godine.
Za sada, kandidati su Somalija i Mauricijus za Afriku, Pakistan za Azijsko-pacifičku grupu i Danska i Grčka za Evropu.
(Tanjug) Foto: Agencije
CATEGORIES
Share This