Vijore se ruske zastave: Posljednji trenuci bitke za Avdijevku, dron snimio nevjerovatno uništenje

Vijore se ruske zastave: Posljednji trenuci bitke za Avdijevku, dron snimio nevjerovatno uništenje

Ruske snage slikale su sa zastavama oko grada Avdijevke na jugoistoku Ukrajine u petak, 16. februara, nakon što je novi glavnokomandujući Kijeva naredio trupama da se povuku nakon mjeseci teških borbi.

Na Telegram kanalima ruskih vojnih posmatrača objavljeni su i snimci na kojima se navodno vide posljednji trenuci bitke za Avdijevku (Avdejevku).

Neki od njih su načinjeni dronom.

– “Valija“ brigada podigla je rusku zastavu nad industrijskom zonom Avdijevke, koju je neprijatelj pretvorio u tvrđavu! Sibirski ratnici 41. armije Centralnog vojnog okruga istakli su zastavu naše zemlje iznad industrijske zone, teško utvrđenog odbrambenog centra neprijatelja – navodi se na Telegram kanalu Operacija Z.

Neki kanali tvrde i da je veliki broj pripadnika ukrajinske vojske zarobljen.

Ukrajinska vojska takođe jasno stavlja do znanja da se povlačenje odvija uz teške borbe i gubitke.

Ukrajinska vojska saopštila je da je zbog eskalacije oružanih borbi u Avdijevki izdato naređenje o povlačenju ukrajinskih trupa iz jugoistočnog dijela tog grada, ali i da ta odluka, kako se navodi, nije pružila nikakvu stratešku prednost Rusiji.

Oleksandar Tarnavski, komandant ukrajinske jugoistočne vojne zone, objavio je na svom Telegram kanalu da su se ukrajinske jedinice povukle uz male gubitke, prenosi Rojters.

– U teškoj situaciji na bojnom polju, gdje su ostale samo ruševine i gomile cigala, naš prioritet je da se spasu životi vojnika – napisao je Tarnavski.

Komandant ukrajinske jugoistočne vojne zone je opisao područje Avdijevke kao “žarišnu tačku na liniji fronta dugoj oko 1.000 kilometara”.

– Neprijatelj danonoćno izvodi masivne artiljerijske udare i ne prestaje sa istovremenim napadima iz više pravaca. Ukrajinski vojnici manevrišu, povlače se sa uništenih pozicija i učvršćuju svoje položaje na novim linijama odbrane – objavio je Tarnavski i potvrdio da ruske snage dejstvuju u namjeri da “zbrišu grad sa lica zemlje”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se njegova vojska povukla iz Avdijevke kako bi spasila živote Ukrajinaca.

Blic.

CATEGORIES
Share This