Ukrajinski vojnici na prvoj liniji: Rusi koriste podlu taktiku

Ukrajinski vojnici na prvoj liniji: Rusi koriste podlu taktiku

– U selo Lipci, koje je sada pod opsadom, prodrle su ruske snage, a reporteri BBC-ija otišli su u pogranično područje sjeverno od Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada.

Pratili su ih pripadnici ukrajinske nacionalne garde, najnovija pojačanja koja pokušavaju zaustaviti rusko napredovanje.

Prešli su iz žestoke bitke na istoku u drugu sjeverniju i to bez odmora.

„Situacija je dinamična i napeta i teško je predvidjeti kako će se razvijati“, priča za BBC vojnik Andrij, prenosi Index.

Na upit može li njegov dolazak i dolazak njegovih ljudi na ovaj front napraviti razliku.

„Relativno, ali uvijek je teško uključiti se u tuđe obrambene linije jer nema odgovarajuće interakcije s drugim jedinicama“, rekao je.

„Rusi žele povući naše snage s obrambenih linija u regijama Donjecka i Luganska. Bilo je samo pitanje vremena. Rusi uvijek koriste podlu taktiku“, kaže.

Drugi vojnik Viktor izgubio je prste u eksploziji minobacača. Leži na krevetu, pri svijesti, umotan u deku. Napustio je prvu liniju borbe.

„Ne mogu živjeti bez svojih momaka, oni su moji prijatelji, moja druga porodica“, kaže. D

Dodaje da im se želi vratiti čim primi potrebnu medicinsku pomoć.

Viktor kaže da su se borili s neprestanim talasima napada.

„Ima ih puno. Rusi imaju sve, što god žele“, kaže Viktor i dodaje: „A mi se nemamo s čim boriti. Ali činimo što možemo“.

Kašnjenja američke vojne podrške otežala su njihov posao. Municija je morala biti racionalizovana tokom posljednjih nekoliko mjeseci. U prosjeku je Rusija mogla ispaliti 10 puta više topovskih granata.

Na topovskom položaju, skrivenom u drvoredu izvan Vovčanska, pripadnici ukrajinske 57. brigade ispaljuju 50 do 100 granata dnevno za obranu grada. I ova jedinica borila se istočnije prije nego što je stigao poziv za obranu Harkova.

Obrambene linije Ukrajine rastežu se i prorjeđuju.

Još jedna brigada u blizini stigla je iz Robotina na jugu, gdje ruske snage takođe napreduju.

Mihajlo, ukrajinski komandant artiljerije topništva, kaže: „Gubimo Vovčansk, a gubimo i sela oko Vovčanska.“

Mnogi smatraju da se to moglo izbjeći da je obrana bila bolje pripremljena.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This