U Mađarskoj demonstracije protiv Orbana (VIDEO)

U Mađarskoj demonstracije protiv Orbana (VIDEO)

U glavnom gradu Mađarske danas su ponovno održane antivladine demonstracije na kojima je učestvovalo desetine hiljada građana, a sve ih je predvodio čovjek kojeg sve više definiraju kao Orbanovu noćnu moru – Peter Magyar.

Mađarski advokat, političar i diplomata, još 15. marta je objavio svoju namjeru da osnuje stranku te je rekao kako će ona predstavljati sve suprotno trenutno vladajućem Fidesu mađarskog premijera Viktora Orbana.

Magyar se i danas obratio prisutnima u Mađarskoj te je rekao kako će on i njegova stranka koju će osnovati imati šest ciljeva.

„Jaka, suverena Mađarska, snažna Evropska unija zasnovana na nacionalnim državama. Od izuzetnog značaja je da se sporovi o vladavini prava s EU okončaju što je prije moguće. Moramo imati nultu toleranciju na korupciju. Moramo voditi konstruktivan, ali kritički dijalog s institucijama EU. Odbijamo ideju savezne, evropske super države. Želimo osigurati značajnu podršku poljoprivrednicima“, rekao je Magyar.

Poručio je i kako su se Mađari do sada, tokom vladavine Viktora Orbana, često okretali jedni protiv drugih.

„Sada ćemo pobijediti, jer ćemo se otresti okova elite moći proteklih decenija. Mađari su slobodoljubiv narod, a za slobodu se treba boriti. Mi Mađari stojimo zajedno. Uzdrmali smo dvadesetogodišnji politički status quo i rastemo svaki dan, svake sedmice“, rekao je Magyar.

Osim Magyara, prisutnima su se obratili i Mađari koji već duži period žive u inostranstvu. Jedan od njih je i Peter Keresztesi koji je rekao kako je stigao iz Švajcarske i da nikada nije vidio toliko ljudi na jednom mjestu.

„Takva gomila ima moć. Svaki put kada dođem u Mađarsku imam osjećaj da je zemlja daleko od onoga što je dobro i ispravno. Sada imamo priliku da ponovo stvorimo Mađarsku koju svi s ponosom možemo predstavljati, bilo gdje u svijetu“, rekao je Keresztesi.

Na novo okupljanje Orbanovih protivnika u Mađarskoj reagovala je i njegova stranka Fides, a povodom protesta oglasio se i direktor komunikacije stranke Tamas Menczer.

„Peter Magyar je novi političar dolarske ljevice. Ljevica želi odvući Mađarsku u rat“, poručio je Fidesov zvaničnik.

Kako je naglasio Magyar, protesti će se održavati i tokom narednih mjeseci, a naglasio je kako ima jedan cilj – svrgnuti Viktora Orbana s čela Mađarske.

(Klix/foto: Agencije)

CATEGORIES
Share This