Tropska oluja lomi drveće u južnoj Kaliforniji

Tropska oluja lomi drveće u južnoj Kaliforniji

– Tropska oluja Hilari, koja je pogodila južnu Kaliforniju, poplavila je puteve, rušila drveće i primorala nadležne da buldožerima spašavaju više desetina štićenika doma za starija lica zarobljenih u blatu.

Olujni front nastavio je danas da se kreće u pravcu severa zbog čega su nadležni izdali upozorenja u nekoliko država i organizovali pojačani nadzor zbog mogućih poplava, prenosi AP.

Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da je oluja Hilari izgubila veći deo energije i da se samo ostaci olujnog fronta kreću iznad Stenovitih planina, ali je upozorio da se u delovima jugozapada SAD očekuju „poplave koje mogu biti opasne po život“.

Prognostičari su rekli da je pretnja od poplava najveća na području od jugoistočnog Oregona do zapadno-centralnih planina Ajdaha, uz potencijalne grmljavine i obilne kišne padavine na lokalu.

Oluja Hilari je kao uragan prvo udarila na pacifičku obalu Meksika gde je izazvala poplave i odnela jedan ljudski život, a potom je postala tropska oluja koja je u nedelju pogodila Kaliforniju.

Za sada u toj američkoj saveznoj državi nisu prijavljeni smrtni slučajevi, ozbiljne povrede ili velika šteta, iako su zvaničnici upozorili da rizici postoje, posebno u planinskim predelima gde bi erozivne planinske padine mogle da se pretvore u klizišta.

Spasioci su u pustinjskoj zajednici Katedral Sitija, u blizini Palm Springsa, krenuli buldožerom kroz blato do preplavljenog doma za starija lica i spasili 14 štićenika te ustanove, rekao je šef vatrogasne službe Majkl Kontreras.

U periodu od nedelje uveče do ponedelja popodne spašeno je ukupno 46 ljudi iz blata i poplavljenih područja, rekao je Kontreras.

(Taanjug) Foto: Tanjug/AP

CATEGORIES
Share This