Trampovi advokati traže odbacivanje presude suda

Trampovi advokati traže odbacivanje presude suda

 – Advokati bivšeg predsednika Donalda Trampa zatražili su od Apelacionog suda Distrikta Kolumbija u  Vašingtonu da odbaci federalnu optužnicu koja ga tereti za pokušaj poništavanja rezultata izbora 2020. godine, tvrdeći da on ima imunitet, prenose danas američki mediji.

Prethodno je Vrhovni sud odbio zahtev specijalnog tužioca Džeka Smita da sud ubrza donošenje konačne odluke o Trampovom imunitetu pre suđenja zakazanog za mart.

Tužilac Smit prethodno je pozvao sudije Vrhovnohg suda SAD da razmotre i donesu konačnu odluku o odbrani Trampa po “predsedničkom imunitetu“, manje od 24 sata nakon što su Trampovi advokati zatražili da sud odbije ubrzano razmatranje njegove odbrane.

Borba oko imuniteta je sada prošla sva tri nivoa saveznog sudskog sistema.

Konačna odluka o ovom pitanju imaće značajan efekat, ne samo na održivost pitanja mešanja u izbore, ali takođe i o tome da li suđenje po ovim optužbama može biti nastavljeno usred kampanje za izbore 2024. godine, ili čak nakon izbora, preneo je Njujork tajms.

U tom trenutku, ukoliko Tramp ponovo postane predsednik, mogao bi da naredi da se optužbe odbace.

U obrazloženju na 55 stranica, pred sudskim panelom, D. Džon Sojer , advokat koji zastupa Trampa, tvrdi da prema Ustavu, sudije ne mogu da smatraju predsednika odgovornim za bilo koja dela iz perioda dok je bio predsednik.

„Prema našem sistemu, sudije ne mogu da odluče o delima koje predsednik učini za vreme mandata. Ta doktrina nije kontroverzna“, naveo je Sojer.

(Tanjug) Foto: Tanjug/AP

CATEGORIES
Share This