Temperatura u Sibiru minus 50, u Moskvi mećava

Temperatura u Sibiru minus 50, u Moskvi mećava

U dijelovima Sibira temperatura vazduha je pala na minus 50 stepeni Celzijusovih, dok je Moskvu zahvatila mećava sa rekordnim snježnim padavinama, što je poremetilo letove.

U Republici Saha, u sjeveroistočnom dijelu Sibira, gdje se nalazi Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova u svijetu, meteorološke stanice su izmjerile temperaturu nižu od 50 stepeni.

Skoro cijela Saha nalazi se u zoni permafrosta. U glavnom gradu regiona, Jakutsku, koji se nalazi oko 5.000 kilometara istočno od Moskve, temperatura je bila od minus 44 do minus 48 stepeni Celzijusovih.

Ovako niska temperatura postala je manje uobičajena u posljednjih nekoliko godina zbog klimatskih promjena, a permafrost pokazuje sve veće znake odmrzavanja.

U Moskvi su zabilježene neke od najvećih snježnih padavina ikada, što je dovelo do kašnjenja na pojedinim aerodromima, pošto su piste prekrivene gustim snijegom.

Najmanje 54 leta su odgođena, a još pet je otkazano na tri najveća aerodroma u glavnom gradu, javila je novinska agencija RIA.

Za Moskvu je ove sedmice prognozirana temperatura od minus 18 stepeni Celzijusovih.

(Srna)

CATEGORIES
Share This