Svjetski poredak oblikovaće ovi izbori…

Svjetski poredak oblikovaće ovi izbori…

Vraća li se Donald Tramp? Hoće li neko u Rusiji izazvati Vladimira Putina?

Iduće godine pola će svijeta izaći na birališta, uključujući tridesetak zemalja koje će birati predsjednika. Ovo je pet izbora na koje treba obratiti pažnju.

Tramp-Bajden repriza

Miliona Amerikanaca u novembru će birati predsjednika Sjedinjenih Država, a po svemu sudeći snage će ponovo odmjeriti sadašnji predsjednik Džo Bajden i bivši Donald Tramp.

Odnese li pobjedu, Bajden će obavljati dužnost predsjednika do 86. godine života. Anketa za anketom pokazuje da većina birača misli da je prestar da bi bio vrhovni komandant, iako je Tramp samo četiri godine mlađi.

Prije revanša s Bajdenom, Tramp mora osvojiti nominaciju republikanske stranke i u toj je utrci favorit uprkos višestrukim suđenjima koja mu vise nad glavom.

Tramp ima prednost i nad Bajdenom, pokazuju trenutne ankete.

Još šest Putinovih godina na čelu Rusije?

Vladimir Putin ruski je čelnik posljednje 23 godine, a 2020. je izmijenio ustav tako da može ostati na vlasti do 2036., što bi značilo da bi mogao vladati duže od Staljina.

Iako to još nije objavio, svi očekuju da će se kandidrati na narednim izborima.

Što se tiče neke opozicije, Aleksej Navalni služi 19-godišnju zatvorsku kaznu, a svoju kandidaturu najavio je Igor Girkin, koji je javnosti postao poznat nakon prevrata u Ukrajini.

Еvropski ispit za populiste

Više od 400 miliona birača iz 27 zemalja Еvropske unije biraće 720 članova Еvropskog parlamenta u junu. Desničarski kandidati ohrabreni su pobjedama euroskeptika Gerta Vajldersa na izborima u Holandiji i prošlogodišnjeg trijumfa italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Pozdravljajući Vajdelrsovu pobjedu, francuski krajnje desničarski poslanici u Еvropskom parlamentu Džordan Bordela napisao je na Fejsbuku:

– Dajte nam taj juni 2024.

Izbori u Indiji

Gotovo milijardu Indijaca glasaće u aprilu i maju na izborima gdje premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička stranka BJP traže treći mandat.

Modijeva politička karijera i uspjeh temeljili su se na podršci indijskih Hindusa, te Modi ulazi u izbore kao jasan favorit, a njegove pristalice mu pripisuju zasluge za jačanje položaja Indije na globalnoj sceni.

Indija je u avgustu postala tek četvrta nacija koja je spustila bespilotnu letjelicu na Mjesec nakon Rusije, SAD i Kine, a planira poslati čovjeka na Mjesec do 2040. godine.

Meksiko bi mogao dobiti prvu predsjednicu

Bivša gradonačelnica Meksiko sitija Klaudija Šajnbaum kandidovala se u ime stranke Morena aktualnog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora koji nema pravo na novi mandat.

Njena protivnica Еkčitl Galvez izabrana je da predstavlja opozicionu koaliciju Široki front za Meksiko. Odnese li ijedna od njih pobjedu, postaće prvom predsjednicom te zemlje s tradicijom mačizma.

U trku se nedavno uključio i mladi guverner države Nuevo Leon, Samuel Garcia. Ankete pokazuju da je Šajnbaum favorit.

(Agencije) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This