Svijet na ivici rata

Svijet na ivici rata

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un obećao je da će lansirati tri nova špijunska satelita, izgraditi vojne bespilotne letjelice i povećati zalihe nuklearnog oružja svoje zemlje 2024. godine.

Kim je rekao da su potezi SAD i njihovih saveznika protiv Pjongjanga bili bez presedana 2023. godine, gurajući Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata.

Takođe, se obrušio na Vašington nakon petodnevnih sastanaka vladajuće stranke na kojima su postavljeni državni ciljevi za narednu godinu.

– Zbog nepromišljenih poteza neprijatelja da nas napadnu rat može izbiti u bilo kom trenutku na Кorejskom poluostrvu – rekao je Kim, pa dodao:

– Teška situacija zahtijeva od nas da ubrzamo radove na sticanju ogromnih sposobnosti za ratni odgovor i temeljnu i savršenu vojnu spremnost za suzbijanje bilo koje vrste provokacija od strane neprijatelja na udaru.

On je to iznio tokom petodnevnog sastanka vladajuće Radničke partije za utvrđivanje državnih ciljeva za sljedeću godinu, koji je završen u subotu.

Kim je najavio planove za uspostavljanje još tri špijunska satelita 2024. godine nakon što je zemlja lansirala svoj prvi izviđački satelit u novembru.

Takođe, je naredio državi da nastavi sa radom na proizvodnji više nuklearnog oružja i razvoju različitih tipova borbene opreme bez posade, kao što su naoružani dronovi i moćni uređaji za elektronsko ratovanje.

Kim Džong Un naredio je vojsci da se pripremi za “pacifikaciju cijele teritorije” Južne Кoreje, uključujući i nuklearne bombe ako je potrebno, kao odgovor na bilo kakav napad, prenosi Blic.

Kim se fokusirao na modernizaciju svog nuklearnog i raketnog arsenala otkako su pregovori sa tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trampom propali 2019. godine zbog neslaganja oko međunarodnih sankcija Pjongjangu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This