Strah od nuklearnog rata nakon napada na Iran i grad Isfahan

Strah od nuklearnog rata nakon napada na Iran i grad Isfahan

Međunarodni zvaničnici tvrde da su nuklearke osigurane i bez štete, dok iranska vojska uvjerava domaću javnost da je situacija u trećem po veličini iranskom gradu bezbjedna.

Isfahan je za iranski nuklearni i vojni program strateški važan.

Iranski grad Isfahan, čije šire područje je pogođeno u navodnom izraelskom napadu, glavni je grad provincije Isfahan i sjedište je brojnih važnih vojnih objekata – uključujući i nuklearna postrojenja, veliku vazdušnu bazu i fabrike za proizvodnju dronova i druge vojne opreme.

Isfahan se nalazi 440 kilometara južno od prestonice Teherana, i sa 2,2 miliona stanovnika treći je po veličini grad u Iranu.

Američki zvaničnici potvrdili su da je Izrael izveo vojne operacije protiv Irana, da je Tel Aviv u posljednjem trenutku o udaru upozorio administraciju američkog predsjednika Džozefa Bajdena, kao i da su uvjeravali Vašington da iranska nuklearna postrojenja neće biti gađana.

Međutim, Jerusalem Post, pozivajući se na svoje izvore, navodi da je „poruka bila jasna“ – eksplozije u blizini nuklearki su poziv na oprez.

Eksplozije iznad Isfahana

Iranska novinska agencija Fars navela je da su udari bili usredsređeni na vojnu bazu Šekari, u blizini gradskog aerodroma, dok portparol Iranske svemirske agencije Hosein Dalirijan tvrdi da je uspešno oboreno nekoliko mini-dronova.

Isfahan jutro nakon eksplozije

Teheran je potvrdio da je aktiviran sistem protivvazdušne opreme (PVO), zbog čega su se, kako ističu, i čule eksplozije, dok pojedini izvori ukazuju da je napad izveden sa teritorije Irana i da je u pitanju delovanje infiltriranih redova.

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je i video-snimke za koje tvrdi da prikazuju bezbjedna nuklearna postrojenja u predgrađu Isfahana, kao i sam grad, poslije dejstvovanja PVO sistema iranske vojske.

Provincija nuklearki

U provinciji Isfahan, kod grada Natanz, udaljenom 120 kilometara od prijestonice provincije, nalazi se skladište za obogaćivanje uranijuma, dok se postrojenje za njegovu preradu nalazi u Zerdenjanu, predgrađu Isfahana, udaljenom oko 20 kilometara od centra grada.

Prvi izvještaji su ukazivali da su meta upravo nuklearni objekti.

Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je ono u šta su prethodno iranski zvaničnici već uvjeravali domaću javnost – štete na nuklearnim postrojenjima nema i opasni materijali su bezbjedni.

Postrojenje u predgrađu Isfahana je podignuto 1999. godine i čine ga tri istraživačka reaktora koje je isporučila Kina, a u njemu se proizvodi nuklearno gorivo.

Služi i za druge aktivnosti iranskog civilnog nuklearnog programa, kako je ranije pisala djelimično državna novinska agencija Tasnim.

Dom za vojnu i vazdušnu bazu

Isfahan je ujedno dom velike iranske vazdušne baze u kojoj se nalazi zastarjela iranska flota američkih aviona F-14, kupljenih prije Islamske revolucije 1979.

Podjednako važni su i iranski proizvodni pogoni za oružje i dronove u gradu i oko njega.

Početkom 2023. pokrenut je napad, za koji Iran okrivljuje Izrael, na navodno napredno postrojenje za proizvodnju oružja, ali nije prijavljena značajnija šteta.

Ograničeni napad i minimiziranje posljedica

Džonatan Lojd iz Centra za novu američku bezbjednost kaže da izvještaje o napadu tek treba provjeriti, ali da sve ukazuje na to da je riječ o ograničenom udaru Izraela kao odgovoru na napad Irana tokom vikenda.

„Htjeli su da pokažu da mogu da napadnu osjetljive mete unutar iranske teritorije“, rekao je Lojd.

Ističe da mu se čini i da Iran želi da minimizira značaj napada.

„Kao da hoće da se uzdrže od dalje eskalacije sukoba“, naveo je analitičar Centra za novu američku bezbjednost.

(RTS) Foto: Shutterstock

CATEGORIES
Share This