Šta se dogodilo: „Nema države imune na atentate”

Šta se dogodilo: „Nema države imune na atentate”

“Mi više o njemu nećemo slušati, on je definitivno maknut iz javnog prostora i to je gotova priča. Kako je maknut, je li živ, to možemo nagađati, ali pravu istinu nikada nećemo saznati”, rekao je Ogorec.

Marinko Ogorec, vojni analitičar, u Novom danu je analizirao nesreću u Rusiji i pogibiju šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, čija smrt službeno još nije potvrđena, ali su ruske vlasti navele da je on bio na popisu putnika u tom avionu.

Ogorec smatra da se sve okolnosti vjerojatno neće do kraja razjasniti te da će istraga donijeti rezultate koje ruski politički i vojni vrh očekuju. “Nikad nećemo saznati što se stvarno dogodilo”, kaže on.

Pojavile su se i teorije zavjere prema kojima je Prigožin možda još uvijek živ.

“Mi više o njemu nećemo slušati, on je definitivno maknut iz javnog prostora i to je gotova priča. Kako je maknut, je li živ, to možemo nagađati, ali pravu istinu nikada nećemo saznati”, rekao je Ogorec, i dodao:

“Wagner je Putinu još uvijek trebao, Prigožin mu nije trebao. Kad mu je Prigožin postao višak, on ga se riješio. Istorija je puna političkih atentata. Ne postoji ni sistem ni država koja je imuna na atentate – sjetimo se braće Kennedy i Martina Luthera Kinga.”

Što će biti s Wagnerom nakon Prigožinove smrti?

Ogorec navodi da Wagner još uvijek ima značajnu ulogu u Africi te da će grupa opstati i da će dobiti novog vlasnika.

“Oni će raditi za one koji ih plaćaju. Hoće li ih novi gospodar povući iz Bjelorusije ili će ih uvući u ukrajinski rat ili ih poslati u Afriku, to ćemo tek vidjeti, ali njima to nije bitno, oni će i dalje raditi za svoju platu, bez obzira gdje bili angažovani”, istaknuo je.

Ukrajinska mornarica i vojna obavještajna služba izveli su ove sedmice “specijalnu operaciju” u kojoj su se jedinice iskrcale na Krim koji je Rusija okupirala još 2014. Ogorec je komentarisao i je li realan scenario da Ukrajina vrati Krim pod svoju kontrolu.

“Konkretni načini da se Krim vrati zavisiće o rezultatima ove protivofanzive. Ako će se ciljevi protivofanzive ostvariti, postoji šansa da Ukrajina vrati Krim, ali za sada se to ne nazire”, zaključio je Ogorec.

(N1/foto: Screenshot: Twitter)

CATEGORIES
Share This