Snijeg usporio tokove lave

Snijeg usporio tokove lave

Tokovi lave iz vulkana na Islandu usporavaju se pošto je gust snijeg prekrio oblast, a čini se da erupcija neće zahvatiti obližnji grad koji je evakuisan poslije više zemljotresa u prethodnim sedmicama.

– Teško je tačno vidjeti šta se dešava, ali kada malo pogledate kroz snijeg, očigledno je da je lave sve manje i manje – rekao je Haldor Geirson, vanredni profesor na Institutu za nauke o Zemlji na Univerzitetu Islanda.

On je dodao da bi erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi mogla da se završi tokom vikenda ili sljedeće sedmice ili bi tokovi lave mogli da se nastave sporim tempom sedmicama ili mjesecima, slično onome što se dogodilo u obližnjem sistemu Fagradalsfjal 2021. godine.

Erupcija na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, izbacila je lavu i dim više od 100 metara u vazduh nekoliko sedmica nakon što je prvi put podignuta uzbuna zbog seizmičke aktivnosti.

Vlada je saopštila da je malo vjerovatno da će to uticati na letove i ublažila bojazan da će se ponoviti haos u međunarodnom avionskom saobraćaju zbog vulkanskog pepela tokom erupcije na Islandu 2010. godine.

Srna

CATEGORIES
Share This