SAD izveo val osvetničkih napada; Irak: Očekujte strašne posljedice (VIDEO)

SAD izveo val osvetničkih napada; Irak: Očekujte strašne posljedice (VIDEO)

– Sjedinjene Države izvele su juče vazdušne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, saopštila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika. Vjeruje se da su udari samo prvi u višeslojnom odgovoru administracije predsjednika Džoa Bajdena na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran.

„Naš odgovor započeo je danas. Nastaviće se u vrijeme i na mjestima po našem izboru“, poručio je američki predsjednik Bajden. „Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. Ali, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti“, dodao je.

Iako nije napadnuta nijedna meta u Iranu, napadi će vjerovatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog više od tri mjeseca rata Izraela s Hamasom u Gazi.

Američka vojska je u saopštenju rekla da je pogodila mete poput komandnih i kontrolnih centara, objekata za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letjelica i objekata za logistiku te lanca snabdijevanja municijom. U napadima je pogođeno više od 85 meta, rekla je američka vojska.

Američka meta bile su snage Kudsa, ogranka IRGC-a za vojnu špijunažu i paravojsku, koji snažno utiče na Iranu savezničke milicije širom Bliskog istoka, od Libana do Iraka, Jemena i Sirije. Sirijski državni mediji objavili su u petak da je „američka agresija“ na mjesta u pustinjskim područjima i na sirijsko-iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama i povredama.

Mete su se nalazile na sedam različitih lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, a u napad su bili uključeni bombarderi dugog dometa B-1 koji su doletjeli iz SAD-a, saopštila je američka vojska.

Američki general-pukovnik Daglas Sims, direktor Združenog stožera, rekao je kako se čini da su udari bili uspješni, a izazvali su velike sekundarne eksplozije jer su pogođena oružja militanata, iako nije jasno jesu li militanti ubijeni.

Iračka vojska rekla je da su napadnute mete u iračkom graničnom području te je upozorila da bi napadi mogli povećati nestabilnost u regiji.

„Ovi vazdušni napadi predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta, potkopavaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla dovesti Irak i regiju do strašnih posljedica. Ishodi će imati ozbiljne implikacije na sigurnost i stabilnost u Iraku i okolnoj regiji“, dodao je.

Irački tajanstveni Kataib Hezbolah, kojeg SAD okrivljuje za napad na američke snage u Jordanu, objavio je u utorak da će pauzirati napade na američke snage. Ali, druga iračka grupa koju podržava Iran, Nujaba, rekla je da će nastaviti s napadima na američke snage u regiji sve dok ne završi rat u Gazi i dok se američke snage ne povuku iz Iraka.

Ranije juče, Bajden i čelnici Pentagona prisustvovali su komemoraciji u vazdušnoj bazi Dover u Delaveru za troje američkih vojnika ubijenih u napadu u Jordanu.

Napad u Jordanu bio je prvi smrtonosni napad na američke jedinice otkako je u oktobru izbio rat Izraela i Hamasa. SAD smatra da je dron, koji je ubio troje vojnika i ranio više od 40, izradio Iran, rekli su američki zvaničnici za „Reuters“.

Ali, Pentagon je rekao da ne želi rat s Iranom te da vjeruje da ga ne želi ni Teheran, dok raste pritisak republikanaca na Bajdena da zada udarac direktno Iranu.

Prije uzvratnih napada u petak, iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da Iran neće započeti rat, ali da će „snažno odgovoriti“ na napade. Iranski savjetnici pomažu oružanim grupama u Iraku, gdje SAD ima oko 2500 vojnika, i Siriji, gdje je smješteno 900 američkih vojnika.

IRGC je nedavno smanjio raspoređivanje viših oficira u Siriji zbog niza smrtonosnih izraelskih napada. Američke jedinice napadnute su više od 160 puta u Iraku, Siriji i Jordanu od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra kojim je krenuo rat, prenosi „Index“.

Indeh

CATEGORIES
Share This