SAD Izraelu prodaje oružje vrijedno milijarde dolara

SAD Izraelu prodaje oružje vrijedno milijarde dolara

Dvojica ključnih Demokrata u Kongresu SAD-a, Gregory Meeks i Ben Cardin, složili su se podržati veliku prodaju oružja Izraelu koja uključuje 50 borbenih aviona F-15 u vrijednosti od preko 18 milijardi dolara, izvijestio je Washington Post u ponedjeljak.

Odluka je donesena pod velikim pritiskom Bidenove administracije, nakon što su zakonodavci mjesecima blokirali prodaju, piše Washington Post.

Eric Harris, direktor za komunikacije Senatskog odbora za vanjske poslove, rekao je da su sva pitanja i zabrinutosti koje je predsjedavajući Cardin imao riješeni kroz stalne konsultacije s administracijom, što je dovelo do odobrenja prodaje.

Meeks je za Washington Post izjavio da je bio u bliskom kontaktu s Bijelom kućom i pozivao na pritisak na Izrael zbog humanitarnih napora i civilnih žrtava. Takođe je napomenuo da se F-15 avioni neće isporučivati još godinama.

Uredi nijednog od zakonodavaca nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Ova odluka će sigurno imati dugoročne posljedice na politiku SAD-a prema Bliskom istoku, ali i na unutrašnju politiku Demokratske stranke, gdje se sve više članova protivi nekritičkoj podršci Izraelu.

U narednim mjesecima, očekuje se daljnja debata o ovoj kontroverznoj prodaji oružja i njenim posljedicama.

(Klix)

CATEGORIES
Share This