Rusija svjetski lider u nuklearnoj tehnologiji

Rusija svjetski lider u nuklearnoj tehnologiji

– Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija svetski lider u nuklearnoj tehnologiji i da pomaže u stvaranju nuklearne energije od nule u nekoliko stranih zemalja.

„Rusija je svetski lider u nuklearnoj tehnologiji. Uz našu pomoć u stranim državama se stvara nuklearna industrija gotovo od nule, gradi čitav sektor, obučavaju se stručnjaci, razvija neophodna infrastruktura u skladu sa najstrožim ekološkim propisima, rekao je on na ceremoniji ulivanja prvog betona u Lenjingradskoj nuklearnoj elektrani“, rekao je on, prenosi TASS.
Putin je takođe napomenuo da „Rosatom gradi 22 bloka u sedam zemalja“.
On je naveo da 99 odsto ruske nuklearne energije koristi domaće tehnologije.
„Najavljeno je pokretanje nacionalnih projekata tehnološkog suvereniteta, uključujući u oblasti svih vidova transporta, kao i nuklearnih i energetskih tehnologija. Inače, koristimo 99 odsto naše tehnologije ovde“, rekao je ruski lider.
Putin je putem video linka učestvovao na svečanoj ceremoniji početka izgradnje bloka broj 7 Lenjingradske nuklearne elektrane. On je tom prilikom podsetio na cilj povećanja udela nuklearne proizvodnje na 25 odsto sa 20 odsto do 2045. godine.
Lenjingradska nuklearna elektrana se nalazi u gradu Sosnovij Bor, u Lenjingradskoj oblasti. Stanica koristi četiri agregata ukupne instalisane električne snage od skoro 4,4 gigavata (GW).
Lenjingradska nuklearka je jedna od najvećih nuklearnih elektrana u Rusiji po instalisanom kapacitetu i jedina sa dva različita tipa agregata – kanalski uranijum-grafit (RBMK, blokovi br. 3 i 4) i voda-voda (WWER -1200, blokovi br. 5 i 6).
U januaru je koncern Rosenergoatom, elektroenergetski odsek državne korporacije Rosatom, objavio da je Rostehnadzor odobrio izgradnju nuklearnih reaktora na novim blokovima br. 7 i br. 8 Lenjingradske NE, što je značilo mogućnost pokretanja glavne faze građevinsko-montažnih radova na blokovima u izgradnji.
(Tanjug) Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/
CATEGORIES
Share This