Rusija je umiješana u sukob Izraela i Hamasa?

Rusija je umiješana u sukob Izraela i Hamasa?

Rusija je umiješana u sukob Izraela i Hamasa, tvrde stručnjaci za bezbjednost navodeći da za te tvrdnje postoje i dokazi. U emisiji “Globalno” rečeno je i da će taj sukob da zapečati političku karijeru izraelskog  premijera Benjamina Netanijahua. Šta je sa rusko-ukrajinskim ratom?

Ko stoji iza napada u Gazi, odakle oružje Hamasu, ali i kako je izraelskoj vojnoj tajnoj službi promakla priprema za ovaj napad, utvrdiće istraga koja je u toku, kaže stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović, tvrdeći da se može naslutiti akter iz pozadine:

“Imate nekoliko njihovih analitičara u Izraelu koji svakim danom kažu da nikad ovo neće zaboraviti Rusiji. Kasnije je Vladimir Putin porimio lidere Hamasa i cijeli svijet se kasnije prelomio. Postoje snimci gdje se čuju ruski instruktori sa ‘davaj davaj’“, kaže direktor Instituta za međunarodnu bezbjednost Darko Trifunović.

Za umiješanost Rusije u rat Izraela sa Hamasom ne postoje dokazi, kaže Vladimir Trapara iz  Institut  za međunarodnu politiku, navodeći kako to i nije nemoguće.

“Moguće da su Rusi sarađivali sa Hamasom u prethodnim godinama, a da nisu ni znali šta će ovaj na kraju da izvede”, navodi Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodnu politiku.

Prošlomjesečni upad Hamasa u Izrael vjerojatno je zapečatio političku karijeru izraelskog  premijera Benjamina Netanijahua, smatra struka.

“Samom Netanijahuu su politički dani odbrojani, jer nije uspio da savuča nacionalnu bezbjednost Izraela. On je dopustio da se Izrael suoči sa napadom na svoju izvornu teritoriju kakav se nije desio od 1948. godine”, kaže Trapara.

Na drugoj liniji fronta, dvogodišnji rusko-ukrajinski sukob, ako potraje samo će da oslabi Ruse, smatra Trifunović, dok Trapara ističe da odugovlačenje i ratovanje godinama može biti posebno opasno.

“Preko Rusije nijedan avion ne leti, platni promet zaobilazi Rusiju, pitanje je koliko će to Rusima biti prihvatljivo. U ovom trenutku biti za Putina znači biti za predsjednika koji je na potjernici Međunarodnog krivičnog suda, države koja sistemski krši prava svojih građana”, kaže Trifunović.

“Sukob je praktično ušao u pat poziciju, zaglibila se i Rusija i Ukrajina u ideji da uspješno izvede kontraofannzivu uprkos ogromnom pristizanju naoružanja”, navodi Trapara.

Biti ratni lider i voditi naciju u ratu jeste umjetnost, ali još veća umjetnost i mudrost je neuvođenje nacije u rat i njeno čuvanje od unutrašnjih i spoljašnjih sukoba, istakli su stručnjaci u emisiji “Globalno” BN TV.

(BN)

CATEGORIES
Share This