„RUSIJA BI SE U SUKOBU S NATO LOŠE PROVELA“ Hrvatski vojni analitičar se osvrnuo na Putinovu „CRVENU LINIJU“

 „RUSIJA BI SE U SUKOBU S NATO LOŠE PROVELA“ Hrvatski vojni analitičar se osvrnuo na Putinovu „CRVENU LINIJU“

Hrvatski vojni analitičar Marinko Ogorec je upozorio da bi upućivanje NATO snaga u borbena djelovanja u Ukrajini predstavljalo veliku eskalaciju, i naveo kako dosadašnje poruke Zapada idu upravo u tom smjeru.

Osvrnuo se i na termin crvene linije kao i na rusku doktrinu o upotrebi nuklearnog oružja.

– Termin crvena linija je Vladimir Putin puno dosad koristio. Koristi se uglavnom kada on smatra da je neka situacija koju sebi ne smije dopustiti i da bi u toj situaciji morao preduzeti neke drugačije mjere – rekao je.

Kako je rekao, zna se dobro i koja je jedna od tih mjera.

– Upotreba nuklearnog oružja. Međutim, ruska doktrina je vrlo jasna. Ona kaže da će Rusija primijeniti nuklearno oružje kada bude ugrožena njena teritorija ili opstanak. Tako da je to situacija koja je u stvari – prava crvena linija – kaže Ogorec.

“Rusi i Ukrajinci maksimalno koriste dalekometne sisteme”

Komentarisao je i Putinove tvrdnje da ne želi da napadne NATO.

– To je razumljivo. Omjer snaga je takav da i potpuni laik vidi da bi se Rusija u ratu s NATO vrlo loše provela. NATO je ipak konglomerat zemlja koji ima daleko brojnije stanovništvo i operativne snage i jako puno toga što Rusija u ovom trenutku nema i teško da bi mogla dostići – uvjeren je on.

NATO vježba
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Kako je rekao, u tom segmentu bi moglo doći samo do nuklearne razmjene.

– Rusija ne može da napadne NATO i ja sam siguran da Putin to jako dobro zna – nastavio je.

Smatra kako će Ukrajina i Rusija sve više koristiti svoje dalekometne potencijale.

– I jedna i druga zemlja sada sve više raspolažu dalekometnim sistemima i koriste ih maksimalno kako bi napadali ciljeve protivnika po dubini. To je razumljivo i faza rata u kojoj je svojevremeno bio iračko-iranski rat koji je na kraju i završio u toj fazi – napomenuo je.

“U ratu pobjeđuje onaj sa mnogo većom motivacijom”

– Rusija je trenutno u prednosti, demografski je jača od Ukrajine i ima jači oružani potencijal, a rat je uvijek pitanje matematike. U ratu pobjeđuje onaj ko zadrži mnogo veću motivaciju od protivnika – dodao je on.

On je istakao da, prema izjavama zapadnih lidera, možemo očekivati slanje trupa NATO u Ukrajinu.

– To bi se moglo očekivati, bar prema izjavama lidera zapadnih zemalja i članica NATO, da bi njihove trupe mogle da budu uključene u ova borbena dejstva. To bi bila zabrinjavajuća eskalacija u ovom ratu – rekao je on.

Bajden dao zeleno svjetlo za gađanje ciljeva u Rusiji
FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA
Što se tiče Poljske i baltičkih zemalja, on je uvjeren da će one nastaviti da jačaju odbrambeni potencijal.

– To je u njihovom interesu. Sada imaju dobar razlog da u tom dijelu pokažu svoj odbrambeni potencijal. Što se tiče zida, on ne ulazi u tu kategoriju. On je namijenjen za ilegalne migrante – rekao je o zidu koji se gradi prema Bjelorusiji.

Osvrnuo se i na samit koji se organizuje u Švajcarskoj. On smatra da se to ne može nazvati mirovnom konferencijom.

– Možemo to da zovemo kako hoćemo, ali to neće biti mirovna konferencija. Ako ne pozovete jednu od ključnih zemalja koja treba da učestvuje tamo, nemate mirovne pregovore – naglasio je on, piše Index.

Index

CATEGORIES
Share This