Rusi stigli: Putin prebacuje vojsku

Rusi stigli: Putin prebacuje vojsku

Kontingent ruskog vojnog osoblja doleteo je u glavni grad Burkine Faso Uagadugu, što je prvo značajno raspoređivanje ruskih trupa u toj zapadnoafričkoj zemlji.

IZVOR: TANJUG 

Kanal Afričkog korpusa koji tvrdi da je povezan sa ruskim Ministarstvom odbrane objavio je na platformi Telegram da je grupa od 100 vojnika juče doletela u Burkinu Faso da „osigura bezbednost lidera zemlje Ibrahima Traorea i naroda Burkinabe“.

Kako se navodi u objavi, u bliskoj budućnosti biće raspoređeno još 200 ruskih vojnika, prenosi Rojters. Afrička inicijativa, novinska agencija povezana s Kremljom, juče je objavila slike na kojima se vide ljudi u vojnim uniformama kako istovaruju opremu iz aviona sa ruskom zastavom, dodajući da je stiglo 100 ruskih vojnika koji će obučavati vojnike iz naroda Burkinabe da patroliraju kroz opasna područja.

Odnosi Burkine Faso, predvođene vojnom huntom, sa Moskvom su se promenili otkako je ta zemlja izbacila francuske trupe sa svoje teritorije početkom 2023. godine. Taj potez je podstakao spekulacije da će Uagadugu produbiti bezbednosne veze sa Rusijom, poput susednog Malija gde je prisutna ruska Vagner grupa, piše Rojters. Agencija podseća da su zvaničnici Čada i Nigera odvojeno posetili glavni grad Rusije ranije ovog meseca.

B92

CATEGORIES
Share This