Putin u Pekingu: Saradnja Rusije i Kine nije usmjerena ni protiv koga

Putin u Pekingu: Saradnja Rusije i Kine nije usmjerena ni protiv koga

Saradnja Rusije i Kine nije usmjerena ni protiv koga, već je faktor stabilnosti u svijetu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom razgovora u Pekingu s kineskim kolegom Si Đinpingom.

Kineski predsjednik je izjavio da su odnosi Rusije i Kine izdržali su iskušenja u uslovima promjenljive međunarodne situacije i da Kina namjerava da uvijek bude dobar susjed Rusiji, prijatelj i pouzdani partner.

Ruski predsjednik je istakao da su Moskva i Peking akumulirali znatnu količinu praktične saradnje i podsjetio da je 2023. bilateralni trgovinski promet porastao za skoro četvrtinu i dostigao dobar nivo od 227 milijardi dolara, navodi Ria Novosti.

Putin je takođe rekao da rusko-kineska saradnja nije usmjerena ni protiv koje druge sile, već je stabilizujući faktor u svijetu.

– Od ključnog je značaja da odnosi Rusije i Kine nisu oportunistički i nisu upereni ni protiv koga. Naša saradnja u svjetskim poslovima danas je jedna od glavnih stabilizujućih faktora u međunarodnoj areni – rekao je Putin, prenosi Tanjug pisanje ruskih medija.

Istakao je da je na kraju prošle godine Rusija bila na četvrtom mjestu kineskih trgovinskih partnera, prenosi TASS.

– Na to je direktno uticalo odobrenje plana razvoja ključnih pravaca rusko-kineske ekonomske saradnje do 2023. godine nakon Vaše posjete Moskvi u martu 2023. godine – rekao je Putin Siju.

Ruski lider je kao prioritete u bilateralnoj saradnju naveo energetiku, industriju i poljoprivredu.

Posebno je istakao saradnju u oblasti visoke tehnologije, inovacija, izgradnje infrastrukture i transporta.

Srpskainfo

Si je Putinu čestitao na reizboru za predsjednika Rusije i istakao da je odnos dvije zemlje dobar primjer za velike i susjedne zemlje da se odnose jedni prema drugima s poštovanjem i iskrenošću i da teže prijateljstvu i obostranoj koristi, prenosi Sinhua.

Kineski predsjednik poručio je da se sa ruskim kolegom tokom godina sastao više od 40 puta, što je obezbijedilo čvrst, stalan i nesmetan razvoj odnosa.

– Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi jedni drugima ostali dobri susjedi, dobri prijatelji i partneri koji veruju jedni drugima, nastavili da konsoliduju trajno prijateljstvo između dva naroda, i da zajedno teže odgovarajućem nacionalnom razvoju i revitalizaciji i podržavaju pravičnost i pravdu u svijet – ocijenio je Si.

U toku su pregovori na visokom nivou u proširenom formatu uz učešće delegacija, a na osnovu njihovih rezultata, strane će potpisati zajedničke dokumente.

CATEGORIES
Share This