Putin najavio ambiciozniju rusku AI strategiju: Uskoro!

Putin najavio ambiciozniju rusku AI strategiju: Uskoro!

 

Sjedinjene Države i Kina predvodnici su razvoja AI-ja, tehnologije za koju mnogi naučnici i svjetski čelnici predviđaju da će transformirati svijet i revolucionizirati društvo, kao što su to učinila računala krajem 20. vijeka.

I Moskva ima ambicije postati AI supersila, ali njeni napori zasad kasne zbog rata u Ukrajini, koji je primorao mnoge talentovane naučnike da napuste Rusiju i potaknuo zapadne sankcije koje su zaustavile uvoz visokotehnoloških proizvoda, piše Rojters.

Govoreći u Moskvi na konferenciji o umjetnoj inteligenciji, uz direktora Sberbanka Germana Grefa, Putin je rekao da je nemoguće zabraniti AI te upozorio da bi bilo opasno i neprihvatljivo omogućiti zapadnim platformama da razviju monopol u AI tehnologijama.

– Kao prvi korak će u vrlo bliskoj budućnosti biti potpisan predsjednički dekret te će se usvojiti nova verzija nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije.

Ta će strategija donijeti značajne promjene, uključujući ekspanziju fundamentalnih i primijenjenih istraživanja u području generativne umjetne inteligencije i velikih jezičnih modela – najavljuje ruski predsjednik.

Rusija treba napraviti zakonodavne i investicijske promjene kako bi potaknula razvoj umjetne inteligencije, zaključio je.

Tanjug

CATEGORIES
Share This