Preminuo američki diplomata Bill Richardson, jedan od tvoraca Dejtona

Preminuo američki diplomata Bill Richardson, jedan od tvoraca Dejtona

„Svet je izgubio branioca onih koji su nepravedno zatočeni u inostranstvu“, dodao je on. Nazvan Indijana DŽons američke diplomatije, Ričardson je bio poznat po smelim direktnim susretima sa moćnim ličnostima na listi američkih neprijatelja, uključujući pokojnog iračkog predsednika Sadama Huseina, pokojnog kubanskog lidera Fidela Kastra i Nikolasa Madura iz Venecuele.

Sin Meksikanke i Amerikanca, Ričardson je bio demokratski član Predstavničkog doma od 1982. do 1996. godine, zatim američki ambasador u Ujedinjenim nacijama i ministar za energetiku, obojica za vreme predsednika Bila Klintona.

Ričardson je izabran za guvernera Novog Meksika i služio je od 2003. do 2011. godine. Zahvaljujući svojim pregovaračkim veštinama, i kao zvanični predstavnik Sjedinjenih Država i kao rešavač problema u privatnim humanitarnim misijama, uspeo je da izdejstvuje oslobađanje brojnih ljudi koji su bili zatvoreni u zemljama uključujući Severnu Koreju, Mjanmar, Sudan, Irak, Iran i Kuba. Ričardson je bio ključan u pregovorima o oslobađanju košarkašice Britni Griner prošle godine, koja je bila zatvorena u Rusiji.

Takođe je igrao važnu ulogu u pregovorima sa Sadamom Huseinom za oslobađanje dvojice Amerikanaca koji su prešli granicu 1995. godine. Ričardsonova spremnost da se sastane sa ozloglašenim stranim liderima ponekad je izazivala kritike, kao što je bio slučaj 2021. godine kada su ga neki aktivisti za ljudska prava optužili da je time dao legitimitet mjanmanskoj hunti. Dve nedelje kasnije, na Ričardsonov nagovor, Mjanmar je pustio iz zatvora američkog novinara Denija Fenstera. On je jedan od prvih predstavnika Hispanoameričke zajednice koji je došao na visoke političke funkcije i proglasio se kandidatom za demokratsku nominaciju na predsedničkim izborima 2008. godine, ponovo kao prvi kandidat Hispanoameričke manjine.

Na kraju je odustao da bi podržao Baraka Obamu i trebalo je da se pridruži njegovom kabinetu nakon izbora, ali ga je skandal u vezi sa finansiranjem kampanje primorao da podnese ostavku na mesto sekretara za trgovinu.

Uloga u BiH Ričardson je bio jedan od ključnih diplomata koji je pripremao dokumente za Dejtonsku konferenciju o uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini. Ričardson i Slobodan Milošević upoznali su se u Beogradu 17. marta 1995. godine. Taj susret se smatra početkom direktnih kontakata tadašnjeg predsednika Srbije, kasnije optuženog za ratne zločine, i administracije predsednika Sjedinjenih Američkih Država Bila Klintona. Sastao se i sa Biljanom Plavšić, jednom od ključnih ratnih ličnosti u rukovodstvu Republike Srpske, takođe kasnije osuđenom za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

(N1)

CATEGORIES
Share This