„Prekid saradnje nikome nije od koristi“ Puitin o odnosu Moskve i Berlina

„Prekid saradnje nikome nije od koristi“ Puitin o odnosu Moskve i Berlina

Prekinuta saradnja Rusije i Njemačke nije od koristi ni Berlinu ni Moskvi, a Rusija se zalaže za ravnopravnu saradnju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Sadašnje zamrznuto stanje odnosa sa Rusijom, a ne našu inicijativu, želim da to istaknem, nije od koristi ni nama ni vama, već, prije svega, po mom mišljenju, Njemačkoj – rekao je Putin na ceremoniji predaje akreditiva u Kremlju.

Putin je istakao da su pored političkih i ekonomskih veza, prekinuti i kontakti u naučnoj, obrazovnoj, kulturnoj i humanitarnoj oblasti, kao i veze sa civilnim društvom.

– Rusija se, naglašavam, uvijek zalagala i danas zalaže za izgradnju rusko-njemačkih odnosa na principima ravnopravnosti, uzajamne koristi i uvažavanja međusobnih interesa. Ponavljam, takvi odnosi su važni ne samo za naše dvije zemlje, već i za cijelu Evropu – rekao je Putin.

On je istakao da su Rusija i Njemačka decenijama razvijale pragmatičnu saradnju, ali je ona poremećena i terorističkim napadom na gasovode “Sjeverni tok” u septembru 2022.godine.

– Energija je uvijek bila privlačna oblast bilateralne saradnje. Ova saradnja je bukvalno prekinuta sabotažom gasovoda `Sjeverni tok` – naglasio je ruski predsjednik.

Agencije

CATEGORIES
Share This