Predsjednica Gruzije stavila veto na „ruski zakon“

Predsjednica Gruzije stavila veto na „ruski zakon“

– Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili najavila je da je uložila veto na prijedlog zakona o stranim agentima, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Zurabišvili je ranije rekla da će uložiti veto na prijedlog zakona koji je izazvao ulične proteste, no njena odluka može biti poništena još jednim glasanjem u parlamentu koji kontroliše vladajuća stranka i njeni saveznici.

„Danas sam stavila veto na ruski zakon. Ovaj zakon je ruski u svojoj srži i duhu. To se protivi našem ustavu i svim evropskim standardima, stoga predstavlja prepreku na našem evropskom putu“, rekla je na konferenciji za novinare, prenosi Index.

Od prvog spominjanja nacrta zakona u parlamentu protekli mjesec, u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju buknuli su masovni protesti. Zakonom se traži da se organizacije koje primaju više od 20 odsto novca iz inostranstva registruju kao strani agenti.

SAD i Evropska unija više su puta upozorile vladajuću stranku Gruzijski san da odbaci nacrt zakona, a demonstranti se boje da će on naškoditi evropskom putu te zemlje na južnom Kavkazu.

(Nezavisne) Foto: Tanjug/AP

CATEGORIES
Share This