Prave moćno oružje? „Ukoliko bi eksplodiralo, niko ne bi preživeo“

Prave moćno oružje? „Ukoliko bi eksplodiralo, niko ne bi preživeo“

Šef nemačke svemirske komande rekao je da ima više pitanja nego odgovora kada je reč o tvrdnjama SAD da Rusija razvija svemirsko antisatelitsko nuklearno oružje.

„Najgori scenario neselektivne nuklearne eksplozije u svemiru bio bi razoran za sve“, rekao je Mihael Traut na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, prenosi Politiko.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi nuklearno oružje eksplodiralo u svemiru, to bi „manje-više bio bio kraj upotrebljivosti tog globalnog zajedničkog dobra“.

„Niko ne bi preživeo takvu akciju – nijedan satelit, bilo kineski, ruski, američki ili evropski. Niko ko racionalno razmišlja ne bi upotrebio takvo oružje u svemiru“, poručio je nemački zvaničnik.

Dodao je da bi lansiranje nuklearnog oružja u svemir bilo u suprotnosti sa Sporazumom o svemiru Ujedinjenih nacija iz 1967. godine.

„Tim sporazumom se zabranjuje postavljanje oružja za masovno uništenje u orbiti“, naveo je Traut.

Američki mediji ranije su objavili, pozivajući se na neimenovane izvore, da Rusija planira da postavi nuklearno oružje u svemir koje bi moglo da uništi američke satelite. Kremlj je, sa druge strane, odbacio takve tvrdnje, poručivši da je reč o „izmišljotini“.

B92

CATEGORIES
Share This