Poznat identitet muškarca koji se spalio tokom Trampovog suđenja

Poznat identitet muškarca koji se spalio tokom Trampovog suđenja

Zastrašujuća scena odigrala se juče ispred sudnice gdje se sprovodi suđenje Donaldu Trampu, nakon što se jedan čovjek zapalio u znak ekstremnog političkog protesta

Muškarac, koji je identifikovan kao Maksvel Azarelo (37), polio se alkoholom prije nego što je uzeo upaljač i zapalio se u blizini krivičnog suda na Menhetnu.

Kako pokazuju stravični snimci sa lica mjesta, Maksvel se vidi kako kleči sa rukama iza glave, dok ga plamen guta, a nijemi i užasnuti posmatrači gledaju. Službenici njujorške policije požurili su da ugase vatru, dok je Maksvel odvezen kolicima do lokalne bolnice, gdje ostaje u kritičnom stanju.

 

Prolaznici su ga vidjeli kako baca pamflete u vazduh nekoliko trenutaka prije nego što se zapalio, ali ostaje nejasno da li je protest bio u znak podrške ili protesta protiv bivšeg predsjednika, kome se trenutno sudi za tajne isplate novca Stormi Danijels.

– Bilo je strašno za vidjeti. Zašto bi neko to sebi uradio?? Volio bih da sada nikada nismo došli ovim putem – izjavio je jedan od svjedoka užasa.

Šokirana novinarka gledala uživo agoniju

– Vidim potpuno ugljenisano ljudsko biće – izjavila je novinarka Laura Kouts, iz novinske ekipe CNN.

“Svi smo pobjegli od njega”

– Vidio sam ga kako skida ranac, izvlači dvije kante benzina i nastavlja da uzima jednu limenku i poliva se sa obe strane. Vikao sam policiji da dođe. Ljudi su počeli da bježe, uključujući i mene. Prešao sam pola puta od parka i tada je on otišao. Bacio je gomilu letaka u vazduh. Nije imao ništa na majici. Djelovao je veoma mirno, tiho i nije ništa rekao. Postalo je očigledno da je to možda opasna situacija i svi smo pobjegli od njega – izjavio je drugi očevidac, pa dodao da je “prvo mislio da je lažni protest, ali je onda čovjek počeo da gori”.

– Činilo se kao da gori 5 minuta. Nije bilo pomoći. Svi su vrištali i gledali užas- rekao je.

Potresna posljednja poruka

Policija je nedugo nakon događaja saopštila da se Maksvel nalazi u teškom stanju i da rade na utvrđivanju svih okolnosti incidenta.

Sat vremena prije nego što se samozapalio, Azarelo je u svojoj Instagram priči objavio tekst koji je samo ponovio riječi “Volim te”.

Poznato gdje je bio Tramp u vrijeme incidenta

Azarelo je doputovao u Njujork prije nedjelju dana, prilikom čega je na svom Instagramu napisao da će boraviti u parku Vašington Skver. Prošle godine je podnio tužbu protiv fondacije Hilari i Čelsi Klinton, Binansa, Pitera Tila, Marka Kjubana, Ričarda Bransona i Marka Zakerberga, među desetak drugih subjekata zbog prevare, prenosi Blic.

Donald Tramp je bio izvan sudnice, ali još uvijek u zgradi suda kada se Azarelo zapalio.

Kompletna porota od sedam muškaraca i pet žena već je izabrana za njegovo suđenje za tajni novac i traže se njihovi zamenici. Sudija Huan Merčan, naizgled nesvjestan šta se dešava napolju, najavio je novoizabranim porotnicima da su uvodne riječi zakazane za ponedeljak u 9.30 časova (po lokalnom vremenu).

FOTO: JEENAH MOON/POOL/EPA
FOTO: JEENAH MOON/POOL/EPA

Sekretar za štampu Bele kuće, Karin Žan-Pjer je obavještena o Azarelu i njegovom poduhvatu tokom dnevnog brifinga.

– To su veoma tužne vijesti – odgovorila je Žan-Pjer, navodeći da je za “situaciju koja se razvija” saznala iz vijesti uživo.

Azarelo je ušao u park oko 13.30, izvadio pamflete u kojima se podržavaju teorije zavjere i razbacao ih po parku prije nego što se polio sredstvom za ubrzavanje gorenja i zapalio, rekli su zvaničnici.

Vlasti su saopštile da takođe pregledaju bezbjednosne protokole ispred zgrade suda.

– Veoma smo zabrinuti. Naravno da ćemo pregledati naše bezbjednosne protokole – rekao je šef odjeljenja Džefri Madri.

Agencije

CATEGORIES
Share This