Potvrđeno: Dijelovi ruskog drona pali na NATO teritoriju

Potvrđeno: Dijelovi ruskog drona pali na NATO teritoriju

Ministar odbrane Angel Tilvar priznao je u sredu da su delovi ruskog drona pronađeni na teritoriji Rumunije, prenosi Antena3.ro.

Konstantin Spinu, portparol Ministarstva odbrane, rekao je za Digi24 da se ministar Angel Tilvar nalazi u Ceatalchioi-u i da su istražni timovi MApN-a koji istražuju područje prijavili tokom večeri „seriju fragmenata koji se mogu poistovetiti sa dronom“.

On je dodao da se preduzimaju dodatne mere za obezbeđenje vazdušnog prostora. „Istražni timovi MApN-a koji već nekoliko dana istražuju to područje prijavili su tokom večeri niz fragmenata koji se mogu asimilirati sa elementima dronova.

Od trenutka identifikacije, uviđajne ekipe su prikupile dokaze i pristupilo se laboratorijskom uviđaju. Tačno ćemo utvrditi koje je poreklo, datum kada su stigli blizu rumunske obale Dunava. Istraga je tek počela“, izjavio je Spinu.

Informacije objavljene na sajtu Digi24.ro mogu se preuzeti, u skladu sa važećim zakonima, samo u granicama od 120 karaktera.

Početna vest „Pokrili smo veoma veliku površinu, uključujući i oblast o kojoj se razgovaralo u javnom prostoru i potvrđujem da su pronađeni komadi koji bi mogli da budu dron“, rekao je ministar odbrane u sredu za Antenu 3 CNN.

Angel Tilvar je u sredu na mestu gde su otkriveni komadi drona, u oblasti Plaurul na rumunskoj obali Dunava, nasuprot ukrajinske luke Izmail, koju su Rusi više puta napali dronovima. Ministrova izjava dolazi nakon što su svi nadležni, od Ministarstva odbrane do predsednika Klausa Johanisa, odlučno demantovali da bi bilo kakav dron koji su Rusi poslali protiv ukrajinskih luka na Dunavu pao na teritoriju Rumunije.

– Mogu da vam kažem da nije postojao nijedan deo, niti dron i nijedan drugi deo bilo kog uređaja koji je stigao u Rumuniju. Imamo potpunu kontrolu nad našim nacionalnim prostorom. Proverio sam apsolutno sve i mogu da umirim stanovništvo. Ništa nije stiglo do Rumunije. Ali da, zabrinuti smo jer se ovi napadi dešavaju na veoma maloj udaljenosti od rumunske granice – rekao je predsednik Johanis u utorak.

– Ministarstvo odbrane je negiralo činjenicu da su ruski dronovi pali na nacionalnu teritoriju i to svjesno jer smo prisutni sa svim mogućnostima za upozoravanje i praćenje situacije u toj oblasti, razlog za to su informacije koje dati je u znaku tačnosti i ispravnosti sa svih tačaka gledišta – rekao je u ponedeljak ministar odbrane Angel Tilvar.

Pojašnjenja rumunskih zvaničnika usledila su nakon što je Ukrajina, glasom ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe, više puta izjavila da je deo dronova kojima je Rusija napala luku pao na rumunsku teritoriju.

(Informer) Foto: Shutterstock/googlemaps.com

CATEGORIES
Share This