Poplave bez presedana: Nivo Urala premašio 11 metara

Poplave bez presedana: Nivo Urala premašio 11 metara

– Nivo vode u reci Ural u Orenburgu, u ruskoj Orenburškoj oblasti, premašio je tokom noći 11 metara i dostigao 1.120 centimetara, izjavio je prvi zamjenik gradonačelnika Aleksej Kudinov.

Kudinov je rekao  da je u Orenburgu tokom noći poplavljena još 361 kuća i 900 privatnih parcela, kao i da je evakuisano još 99 stanovnika, čime se broj ljudi u privremenom smještaju povećao na 165.

On je naveo da se vrh poplavnog talasa očekuje danas, nakon čega će nivo Urala opasti, prenosi RIA Novosti.

Nivo vode u selu Kaminskoje u ruskoj Kurganskoj oblasti, na granici sa Kazahstanom, povećao se tokom noći za 140 centimetara, zbog čega je u toku evakuacija stanovnika, izjavio je načelnik oblasti Vadim Šumkov, prenosi TASS.

Ruski regioni na južnom Uralu ove godine su se suočili sa poplavama bez presedana, a najteža situacija je u Orenburškoj oblasti, gdje je u gradu Orsk 5. aprila pukla brana koja je štitila grad od rijeke Ural.

Sprovedena je masovna evakuacija stanovnika iz dijela koji se zove Stari grad, a u toj oblasti uvedena je vanredna situacija federalnih razmjera.

Prema procjenama regionalne vlade, šteta od poplava mogla bi da iznosi oko 208 miliona evra, prenosi Tanjug.

Vanredna situacija je na snazi i u Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti.

Vlasti susednog Kazahstana saopštile su da su sadašnje poplave najveće u posljednjih 80 i više godina, a u pojedinim oblastima te zemlje proglašena je vanredna situacija.

Agencije

CATEGORIES
Share This