Pola miliona potpisa podrške za nominaciju Putina

Pola miliona potpisa podrške za nominaciju Putina

Širom Rusije prikupljeno je više od pola miliona potpisa za podršku nominaciji sadašnjeg predsednika Vladimira Putina za predsedničke izbore u martu 2024. godine, saopštila je danas pres-služba Putinovog predizbornog štaba.

Prvu seriju potpisa podrške nominaciji aktuelnog šefa države za novi predsednički mandat danas su iz Podmoskovske oblasti u Putinov izborni štab doneli aktivisti, prenosi RIA Novosti.

Prema zakonu, nezavisni kandidat mora da prikupi najmanje 300.000 potpisa podrške, a iz svake administrativne jedinice Ruske Federacije mora da dobije pisanu podršku najmanje 7,5 hiljada ljudi koji žive u toj oblasti.

Potpisi moraju biti dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji do 31. januara, nakon čega će biti overeni i razmotreni svi ostali dokumenti, a u roku od deset dana se donosi odluka da li će kandidat biti zvanično registrovan za izbore ili ne.

Grupa birača koji podržavaju Putina registrovana je 20. decembra, a aktuelni šef države je 18. decembra podneo dokumente CIK-u kao nezavisni kandidat.

Predsednički izbori u Rusiji su zakazani za 17. mart, a glasanje će trajati tri dana, od 15. do 17. marta.

(Tanjug) Foto: AP

CATEGORIES
Share This