Pezeškijan pobijedio u drugom krugu izbora u Iranu

Pezeškijan pobijedio u drugom krugu izbora u Iranu

Kandidat reformskog krila Masud Pezeškijan pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Iranu!

Šef izborne komisije Mohsen Eslami navodi da je Pezeškijan osvojio skoro tri miliona glasova više od protivkandidata Saida Džalilija.

– Masud Pezeškijan je dobio 16.384.403 glasa dok je Said Džalili dobio 13.538. 179 glasova – rekao je Eslami i dodao da je izlaznost bila 49,8 odsto birača.

Pezeškijan, koji je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Iranu i postao deveti predsednik, nazvao je svoje konkurente na političkom polju braćom i obećao da će svima pružiti ruku prijateljstva.

– Pružiću ruku prijateljstva svima i uključiti sve u razvoj zemlje. Konkurenti su moja braća – rekao je novi šef države.

Masud Pezeškijan, koji ima 69 godina, reformistički je političar i član iranskog parlamenta u poslednjih pet saziva. Lekar je po profesiji. Tokom drugog mandata predsednika Mohameda Hatamija (2001-2005) bio je iranski ministar zdravlja i medicinskog obrazovanja.

Već je dva puta učestvovao u trci za predsednika. Pre 12 godina je odlučio da sam napusti izbornu trku, a na izborima 2021. godine njegova kandidatura nije dobije odobrenje Iranskog opservatorskog saveta, najvišeg doma parlamenta, koji nadzire izborni proces.

Predsednik Irana je drugi najmoćniji političar u zemlji posle vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija. Dužnosti predsednika obuhvataju sprovođenje odredbi ustava i rukovođenje izvršnom vlasti. Od novog predsednika zavisiće ukupni pravac iranske spoljne politike.

Izbori su održani godinu dana pre roka nakon što je predsednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći u maju

(Kurir)

CATEGORIES
Share This