„Pažljivo se razmatraju transferi oružja“ SAD obustavile pošiljku od 3.500 bombi Izraelu prije ofanzive na Rafu

„Pažljivo se razmatraju transferi oružja“ SAD obustavile pošiljku od 3.500 bombi Izraelu prije ofanzive na Rafu

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena obustavila je prošle nedjelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti o tada potencijalnoj kopnenoj ofanzivi na Rafu, prenosi Asošijeted pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik je pojasnio da nije donesena konačna odluka o dostavljanju bombi, a da je obustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.

– Kako je djelovalo da se izraelski lideri približavaju odluci prošlog mjeseca o takvoj operaciji, počeli smo pažljivo da razmatramo predložene transfere određenog oružja Izraelu koje bi moglo biti upotrebljeno u Rafi – rekao je taj zvaničnik.

Izraelski ratni kabinet je u ponedjeljak odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se ”izvršio vojni pritisak na Hamas”, i pored ranijeg saopštenja Hamasa da je ta palestinska militantna grupa pristala na egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre.

Iz izraelskog kabineta je saopšteno da je cilj ”operacije” u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi.

Tanjug

CATEGORIES
Share This