Parlamentarni izbori u Francuskoj: Krajnja desnica dobila najviše glasova, ali trka nije gotova

Parlamentarni izbori u Francuskoj: Krajnja desnica dobila najviše glasova, ali trka nije gotova

Krajnja desnica u Francuskoj stekla je prednost u prvom krugu parlamentarnih izbora, pokazuju izlazne ankete.

Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojilo je 34 odsto, zeleno-leva koalicija Novi narodni front je na drugom mestu sa 28,1 odsto, dok je lista predsednika Makrona osvojila 20,3 odsto glasova, a Republikanci 10,2 odsto.

Liderka ekstremne desnice pozvala je pristalice da u drugom krugu podrže njenu partiju jer samo apsolutnom većinom može doći do mesta premijera.

„Demokratija je rekla svoje, Francuzi su na vrh liste stavili Nacionalno okupljanje i naše saveznike – praktično smo pomeli Makronov tim“, rekla je Le Pen.

Gubitnik izbora, aktuelni predsednik Makron, pozvao je birače da podrže republikanske i demokratske kandidate u drugom krugu, da bi se tako stvorila široka koalicija protiv Nacionalnog okupljanja.

U drugi krug 7. jula prolaze samo kandidati za 577 poslaničkih mesta koji osvoje više od 12,5 odsto glasova, a pojedine stranke već su najavile da će se njihovi kandidati povući ukoliko su trećeplasirani – samo da bi se glasovi objedinili i tako sprečila pobeda desnice.

Izlaznost na parlamentarnim izborima u Francuskoj bila je najveća u poslednjih 40 godina: do 17 časova, na izborima je glasalo 59,39 odsto birača, čak 20 odsto više nego na poslednjim izborima 2022. godine.

Predsednik Emanuel Makron raspisao je izbore nakon ubedljivog poraza njegove partije na izborima za Evropski parlament ranije ovog meseca.

Iznenađujuće raspisivanje izbora uvelo je zemlju u nestabilnost, jer su ankete pokazivale da bi stranka ekstremne desnice mogla postati najveća u Francuskoj.

BBC

CATEGORIES
Share This