“Ovo im je kazna” Kina prvi put vježba opšti napad na Tajvan

“Ovo im je kazna” Kina prvi put vježba opšti napad na Tajvan

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke armije otpočela je danas vojne vježbe u okolini svog regiona Tajvan da bi „kaznila separatističke radnje“.

Vježbe će biti sprovedene u Tajvanskom moreuzu, zatim na sjeveru, istoku i jugu od ostrva Tajvan, kao i u oblastima kod ostrva Kinmen, Macu, Vuću i Dongjin i ona su označena crvenom bojom na mapi koju je objavila Kineska narodnooslobodilačka vojska.

Portparol vojske Li Si naveo je da vježbe uključuju trupe, mornaricu i vazdušne snage, a da se vježbe zovu “Zajednički mač – 2024A” i da će trajati dva dana.

Li je dodao da vježbe služe kao “jaka kazna za separatističke radnje” Tajvana, ali i kao “čvrsto upozorenje protiv miješanja i provokacija od strane spoljnih sila”.

PROČITAJTE JOŠ

Američki general-pukovnik Siven Sklenka ocenio je da kineska vojska “nastavlja da vježba ključne elemente za potencijalnu vojnu invaziju na Tajvan”, prenosi Rojters.

Vježbe drugačije od prethodnih

BBC podsjeća da je Kina već u više navrata u proteklih godinu vježbala opkoljavanje Tajvana borbenim avionima i bojnim brodovima.

Međutim, ovi manveri se po mnogo čemu razlikuju od ranijih.

BBC naglašava da Kina prvi put simulira opšti napad na ostrvu, umjesto samo vježbanja uvođenja ekonomske blokade kao 2022.

Takođe, prvi put su kao mete vježbi označena mala tajvanska ostrva koja su blizu obala kontinentalne Kine.

Srpskinfo

CATEGORIES
Share This