Orban odbacio kritike iz EU: Brisel nije dao nikakve rezultate u smislu traženja mira u Ukrajini

Orban odbacio kritike iz EU: Brisel nije dao nikakve rezultate u smislu traženja mira u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je kritike čelnika EU na račun njegove posjete Moskvi, gdje je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o izgledima za rješenje ukrajinskog sukoba.

Prema riječima mađarskog premijera, birokratija EU nije učinila ništa da promoviše normalizaciju između sukobljenih strana.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekli su da Orban nema mandat EU da vodi razgovore s Rusijom. Naglasili su da mađarsko predsjedavanje Vijećem EU ne daje pravo da govori u ime cijele EU. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen također je osudila Orbanovu posjetu, rekavši da pomirenje neće uspjeti s Putinom i da ga samo jedinstvo i odlučnost mogu zaustaviti.

„Ovaj briselski birokratski apsurd nije dao nikakve rezultate u smislu traženja puteva za mir u rusko-ukrajinskom ratu. Ako želimo stati na kraj ratu, potreban nam je politički pristup, a ne birokratski“, napisao je na svom X stranica.

Mađarski premijer je ranije rekao da njegova zemlja ne želi da govori u ime cijele Evropske unije, već samostalno djeluje u mirovnoj misiji u interesu okončanja sukoba u Ukrajini. Naglasio je da je to njegov stav koji se tiče i njegove posjete Kijevu 2. jula i Moskvi 5. jula.

Agencije

CATEGORIES
Share This