Opšta katastrofa u Japanu, cunami prijeti Rusiji

Opšta katastrofa u Japanu, cunami prijeti Rusiji

Zemljotres preliminarne magnitude 7.6 stepeni pogodio je danas zapadni Japan, nakom čega je Japanska meteorološka agencija izdala upozorenje na cunami duž zapadnih obalnih područja prefektura Išikava, Nigata i Tojama.

Vjeruje se da će cunami s talasima visine do 5 metara doseći Noto u prefekturi Išikava, prema meteorološkoj agenciji. Talasi viši od jednog metra pogodili su obalu grada Wajima u prefekturi Išikava, izvijestio je NHK.

Cunami bi mogao trajati dva dana i protezati se duž japanske obale, upozorio je ekspert. Za Išikavu je na snazi veliko upozorenje na cunami, dok su za ostatak zapadne obale na snazi upozorenja nižeg nivoa.

Glavni sekretar zajedničke komisije za cunami Mohammad Heidarzadeh rekao je za Sky News da prirodna katastrofa ima potencijal stvoriti „dugotrajne oscilacije“ zbog svoje lokacije. Rizik od cunamija leži u Japanskom moru, koje je gotovo potpuno zatvoreni bazen.

„To znači da biste dva dana mogli imati velike talase, a zatim očito i uticaj na zemlje s druge strane poput Sjeverne Koreje, Južne Koreje, Rusije. Tek smo na početku katastrofe, rekao bih“, naglasio je.

Dijelovi ruskog ostrva evakuišu se zbog prijetnje od cunamija, saopštilo je rusko ministarstvo za hitne situacije. Stanovnicima u područjima duž zapadne obale ostrva Sahalin, koji se nalazi u blizini Japana na ruskoj pacifičkoj obali, rečeno je da odu, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Više od 50 potresa pogodilo je danas Japan, prema podacima tamošnje meteorološke agencije. Potresi su krenuli u 7:10 sati po lokalnom vremenu, a izmjerene su magnitude od 3.1 do 7.6 po Richteru. Epicentar većine potresa bio je u blizini Notoa u Išikavi.

Najmanje 30 objekata srušilo se dosad u Išikavi, saopštila je lokalna vatrogasna služba u gradu Wajima.

Ranije je glavni sekretar japanskog kabineta Yoshimasa Hayashi rekao kako su se neki objekti srušili i da je veliki broj ljudi zarobljen unutra, prenosi Index.

(Agencije) Foto:Tanjug/AP

CATEGORIES
Share This