Novi veliki napad na Ukrajinu, Poljska digla avijaciju, rakete letele i preko Moldavije

Novi veliki napad na Ukrajinu, Poljska digla avijaciju, rakete letele i preko Moldavije

Rusija je tokom noći između četvrtka i petka izvela još jedan veliki napad na energetsku infrastrukturu širom Ukrajine!

Vazdušna opasnost bila je proglašena na teritoriji cele Ukrajine dok mediji izveštavaju o eksplozijama u Dnjepropetrovsku, Hmeljnickiju, Lavovu, Ivano-Frankovsku, Čerkasiju…

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko navodi da su se na meti ruskih projektila i dronova ponovo našla energetska postrojenja.

– Novi masivan napad na naš energetski sektor. Ovog puta neprijatelj gađa objekte u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Čerkaskoj oblasti. Meta napada su posebno postrojenja za proizvodnju električne energije. Energetski radnici i spasioci već rade na eliminaciji posledica – napisao je Galuščenko na svojoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk.

Napad je počeo nešto posle ponoći naletom dronova.

– Oko 50 bespilotnih letelica ušlo je u nekoliko talasa sa severa i juga i pogodilo hidroelektrane Sredneprovskaja i Kanevskaja i termoelektranu Krivi Rog i Dnjepar. Pogođene su i trafostanice i vojne instalacije – navodi vojni ekspert Jurij Podoljaka i dodaje da će se spisak pogođenih objekata verovatno proširiti tokom dana.

Strateški bombarderi Tu-95MS su potom ispalili krstareće rakete X-101 dok su Mig-31K lansirali „kinžale“. Podoljaka navodi da su tokom napada ispaljeni i „iskanderi“.

– Napadi su izvedeni na području hidroelektrane Kremenčug. Nema informacija da li je bilo napada na hidroelektrane i termoelektrane na području samog Kijeva. Izgleda da još nije. Čekamo da se pojave informacije o šteti. Ali izgleda da je udarac bio uporediv po jačini sa udarcem 22. marta. Sada su pogođeni manje značajni objekti, međutim, udarac je veoma bolan – navodi Podoljaka.

Napad 22. marta, podsetimo, uništio je 50 odsto infrastrukture energetske kompanije DTEК, a oporavak će trajati godinama.

Ukrajina je saopštila da je Rusija tokom noći lansirala 26 projektila i 58 dronovai da je PVO presrela većinu ciljeva.

Poljska je zbog napada digla svoju i savezničku avijaciju dok su prema za sada nepotvrđenim inforamcijama dve ruske rakete povredile vazdušni prostor Moldavije.

(Kurir) Foto: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

CATEGORIES
Share This