Novi prijedlog o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

Novi prijedlog o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

– Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Bil Berns predstavio je novi predlog na pregovorima o prekidu vatre između Izraela i Hamasa na sastanku održanom u Kairu, piše CNN, pozivajući se na neimenovani izvor.

Američki predlog uključuje oslobađanje većeg broja Palestinaca iz izraelskih zatvora u zamenu za 40 talaca koje Hamas drži u Gazi.
Izvor televizije navodi da bi SAD želele i da Palestincima sa severa Gaze, koji su zbog rata pobegli na jug, bude dozvoljeno da se vrate u svoje domove.
Sastanku, koji je održan tokom vikenda, prisustvovali su katarski, egipatski i izraelski zvaničnici i svi su navodno potvrdili da će proučiti novi predlog Vašingtona.
U isto vreme, predstavnici Hamasa sastali su se u Kairu sa zvaničnicima egipatske obaveštajne službe, javili su lokalni mediji.
Rat između Izraela i Hamasa izbio je 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa upala na jug Izraela i ubila oko 1.200 ljudi i otela više od 250.
U ratu je ubijeno više od 33.100 Palestinaca tokom izraelske ofanzive na Pojas Gaze, navode iz ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.
(Tanjug) Foto: AP
CATEGORIES
Share This