Novi napadi: Rusija traži hitan sastanak SB UN

Novi napadi: Rusija traži hitan sastanak SB UN

Rusija je danas zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zbog američkih vazdušnih udara na Irak i Siriju, izjavio je zamjenik stalnog ruskog predsjednika pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski.

„Upravo smo zatražili hitan sastanak Savjeta bezbednosti UN u vezi sa prijetnjama miru i bezbjednosti izazvanim američkim udarima u Iraku i Siriji“, poručio je Poljanski na Telegramu.

Prema njegovim riječima, ovomjesečno predsjedništvo Gvajane planira da ga zakaže u ponedeljak, 5. februara, u 16.00 po njujorškom vremenu,  prenose RIA Novosti.

Rusija je osudila američke vazdušne napade u Iraku i Siriji, rekla je ranije danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Jasno je da su vazdušni napadi namjerno upereni ka tome da se dalje rasplamsa konflikt. Konstantim napadima, skoro bez pauze, na objekte navodnih proiranskih grupa u Iraku i Siriji, SAD namjerno pokušavaju da uvuku najveće zemlje regiona u konflikt“, istakla je Zaharova, prenosi Rojters.

SAD su pokrenule vazdušne napade u Iraku i Siriji na više od 85 meta povezanih, kako navode, sa iranskom Revolucionarnom gardom i njihovim milicijama, a navodno, ubijeno je više od 40 ljudi, u znak odmazde za nedavni napad na američku bazu u Jordanu, kada su poginula trojica američkih vojnika.

(Agencije) Foto: AFP

CATEGORIES
Share This