Norvešku napustila 82 preduzetnika “teška” 4,3 milijarde dolara

Norvešku napustila 82 preduzetnika “teška” 4,3 milijarde dolara

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na lijevo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

Njihovi bankari sada imaju na vidiku i Švajcarsku.

DNB banka ASA, najveći kreditor u zemlji, planira da u Cirihu otvori predstavništvo sa dva zaposlena koji govore norveški, s fokusom na usluge privatnog bankarstva. Investiciona banka Arctic Securities AS takođe otvara svoju poslovnicu u najvećem švajcarskom gradu, nadajući se da će pojačati svoje poslovanje sa dugovima sa visokim prinosom. Njen nordijski kolega ABG Sundal Collier osnovao je podružnicu u Lucernu, prvenstveno pružajući usluge klijentima korporativnih finansija.

Planovi norveških bankara da se pomjere na jug signaliziraju da bi mala, ali značajna migracija bogatih preduzetnika mogla postati trajna, jačajući status Švajcarske kao utočišta s niskim porezima. Norveški zajmodavci koji jure svoje postojeće klijente takmičiće se sa UBS Group AG i Julius Baer Group Ltd. za svoje poslovanje u novom okruženju.

Osamdeset dvoje bogatih Norvežana s ukupnim neto bogatstvom od oko 4,3 milijarde dolara napustilo je zemlju u periodu 2022-2023, a 34 su se iselila samo prošle godine, prema podacima Ministarstva finansija. Više od 70 njih preselilo se u Švajcarsku, objavio je u januaru poslovni dnevnik Dagens Naeringsliv.

Prema sporazumu o dvostrukom oporezivanju između dve nacije, Norvežani koji ispunjavaju uslove mogu predati paušalni iznos švajcarskim vlastima kako bi izbjegli režim svoje matične zemlje. Švajcarsko oporezivanje varira od kantona do kantona, ali ukupni efekat je znatno niži postotak i prihoda od većine drugih evropskih nacija. Investitor

CATEGORIES
Share This