Nećemo oklijevati da preuzmemo dalje mjere“ SAD i Britanija izvele napade na Hute, oglasio se Bajden

Nećemo oklijevati da preuzmemo dalje mjere“ SAD i Britanija izvele napade na Hute, oglasio se Bajden

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste jemenski pobunjenici Huti, saopštila je Bijela kuća.

Bajden je rekao u četvrtak da su ti napadi direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru.

Huti su u napadima prvi put u istoriji koristili protivbrodske balističke projektile, naveo je Bajden

Prema njegovim riječima, napadi Huta ugrozili su američko osoblje, pomorce, civile, partnere SAD, kao i međunarodnu trgovinu i slobodnu plovidbu.

Bajden je rekao da neće oklijevati da preduzima dalje mjere za zaštitu ljudi i slobodne komercijalne plovidbe, preneo je Rojters.

Američki i britanski udari na Jemen imali su za cilj vojne kapacitete Huta i nastojali su da izbjegnu kolateralnu štetu, a akcije Huta predstavljaju prijetnju SAD i cijelom svijetu, rekli su američki zvaničnici.

Potvrdili su da su udari izvedeni iz aviona, brodova i podmornica.

Za napade su korišćene rakete tipa “tomahavk” lansirane sa brodova i iz borbenih aviona, a ciljevi su bili logističke centri Huta, sistemi PVO i skladišta oružja, navodi Rojters.

CATEGORIES
Share This