Nasljeđuje tron i mršavih 30 miliona dolara: Evropa ima 12 monarhija, jedna od njih danas dobija novog kralja

Nasljeđuje tron i mršavih 30 miliona dolara: Evropa ima 12 monarhija, jedna od njih danas dobija novog kralja

Danska danas dobija novog kralja pošto će kraljica Margareta Druga (83) predati tron poslije 52 godine svom sinu Frederiku.

Kako piše Dojče vele, Frederiku je već 55 godina i za ovaj dan se sprema cijeli život.

Ipak, njegova biografkinja navodi da Frederik dugo nije htio takav život.

– Neću da budem kralj – navodno je kao dijete govorio dadilji.

Ali, buntovnička vremena su odavno prošla. Sa svojom suprugom Meri, koja dolazi iz Australije, Frederik se pobrinuo za potomstvo kraljevske kuće.

dvorac danske kraljevske porodice
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/EPA

Oko 80 odsto Danaca zadovoljno je svojim prestolonasljednikom.

Smjena na prestolu se čeka u još dvije skandinavske zemlje.

Švedska princeza Viktorija trebalo bi da naslijedi oca Karla XVI, koji je na tronu pola vijeka. Norveški princ Hakon naslijediće tron poslije svog oca Haralda V (86), koji se, zbog lošeg zdravlja, jedva pojavljuje u javnosti.

norveški princ Hakon
FOTO: TERJE BENDIKSBY/EPA

princ HakonMonarsi “vladaju” u 12 evropskih zemalja, u ostatku svijeta ima kraljeva, careva, emira i sultana, a neki od njih zbilja još imaju apsolutnu moć.

Sve kraljevske kuće Evrope imaju tek reprezentativnu ulogu, nijedna nema pravu političku moć. To važi i za vojvodu u Luksemburgu i kneza u Lihtenštajnu.

Doduše, knez Albert koji vlada Monakom je donekle izuzetak, on ima šira ovlašćenja.

knez Albert od Monaka
FOTO: SEBASTIEN NOGIER/EPA

knez AlbertAndorom vladaju dva kneza – jedan je uvijek španski biskup, drugi – francuski predsjednik. Dakle, Emanuel Makron je pomalo i knez, piše DW.

Pravi izuzetak u Evropi je jedina izborna monarhija – Vatikan. Papa Franja nije samo vjerski poglavar svjetskih katolika, već i apsolutni vladar najmanje države svijeta, smještene usred Rima.

– Mislim da većinu građana država sa monarhističkim uređenjem njihova monarhija zabavlja – kaže istoričarka Monika Vajnfort, odlična poznavateljka plemstva.

Kako je rekla, ni u jednoj od monarhija nema ozbiljnih nastojanja da se pređe na republiku, iako tu i tamo ima sitnih protesta.

Kraljevske kuće danas žive od tradicije, ali i interesovanja žute štampe za dvor, od skandala ili skladnog porodičnog života koji se nekad predstavlja kao život običnih ljudi, a nekad suprotno, uz puno pompe.

Nešto više od petine država (22 odsto) na svijetu su monarhije. U 14 država van Evrope je engleski kralj i dalje zvanično vlast, recimo u Kanadi ili Australiji.

Japan je jedino preostalo carstvo.

car Naruhito
FOTO: KIMIMASA MAYAMA EPA

japanski car NaruhitoU pet zemalja monarh ima apsolutnu vlast bez ikakve parlamentarne ili sudske kontrole – Brunej, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Svazilend.

Azijska država Malezija je jedina velika izborna monarhija. Ondje sultani devet provincija biraju kralja, a to je trenutno Abdulah Šah.

U Ujedinjenim Emiratima se na mjestu vladara rotiraju emiri različitih emirata.

Najbogatiji kralj je tajlandski, Rama X, čiji imetak američki magazini procjenjuju na 30 do 43 milijarde dolara. U Evropi je to lihtenštajnski knez Adam Drugi sa 3,5 milijardi dolara. Kralj Čarls ima nešto manje od dvije milijarde dolara privatne imovine.

Danska kraljica Margareta će svom sinu u nedjelju prepustiti prilično mršavih 30 miliona dolara.

Najsiromašniji monarh Evrope je španski kralj, koji barata sa jedva 10 miliona dolara.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This