Misterija obavještajnih podataka SAD i NATO o Rusima: Gdje je crna knjiga?

Misterija obavještajnih podataka SAD i NATO o Rusima: Gdje je crna knjiga?

 

U crnom registratoru su se nalazili neobrađeni obavještajni podaci koje su SAD i njihovi saveznici iz NATO prikupili o Rusima i navodnim ruskim agentima, uključujući izvore i metode korišćene prilikom procjene američke vlade da je ruski predsjednik Vladimir Putin nastojao da pomogne Trampu da pobijedi na izborima 2016, kažu izvori za CNN.

Obavještajni podaci bili su toliko osjetljivi da su zakonodavci i kongresni saradnici sa strogo povjerljivim bezbjednosnim dozvolama mogli da pregledaju materijal samo u sjedištu CIA u Lengliju u Virdžiniji.

Fascikla je posljednji put viđena u Bijeloj kući tokom Trampovih posljednjih dana na funkciji. Bivši predsjednik je naredio da se ona donese tamo kako bi mogao da skine oznaku tajnosti sa mnoštva dokumenata u vezi sa istragom FBI o Rusiji. Pod nadzorom tadašnjeg šefa kabineta Bijele kuće Marka Medouza, republikanski pomoćnici su pregledali registrator i redigovali najosjetljivije informacije, kako bi dokumenta bila deklasifikovana i javno objavljena.

Ruska obavještajna služba činila je samo mali dio zbirke dokumenata u fascikli u kojoj se, navodno, nalazilo mnoštvo informacija o FBI istrazi “Unakrsni uragan” o Trampovoj kampanji i vezama sa Rusijom 2016. Neobrađeni obavještajni podaci o Rusiji bili su među najosjetljivijim povjerljivim materijalima, a najviši zvaničnici Trampove administracije su više puta pokušali da spriječe bivšeg predsjednika da objavi dokumenta.

Dan prije nego što je napustio funkciju, Tramp je izdao naredbu kojom je deklasifikovan veći dio sadržaja fascikle, što je izazvalo nalet aktivnosti u posljednjih 48 sati njegovog predsjedavanja. Više kopija redigovanog registratora napravljeno je unutar Bijele kuće, sa planovima da se distribuiraju širom Vašingtona republikancima u Kongresu i desničarskim novinarima.

Umjesto toga, kopije koje su prvobitno bile poslate, vraćene su po nalogu advokata Bijele kuće koji su zahtijevali dodatne redakcije.

Fascikla nije bila među povjerljivim predmetima pronađenim u prošlogodišnjem pretresu Trampovog odmarališta Mar-a-Lago, a takođe se ne pominje ni u optužnici protiv Trampa zbog nezakonitog rukovanja povjerljivim dokumentima.

Pojavila se jedna teorija o tome gdje se registrator nalazi.

Kesidi Hačinson, pomoćnica Medouza, svjedočila je Kongresu i napisala u svojim memoarima da vjeruje da je Medouz odnio kući neredigovanu verziju registratora. Hačinson tvrdi da se fascikla nalazi u Medouzovom sefu i da ga je vidjela kako odlazi sa njim iz Bijele kuće.

Advokat Medouza, međutim, poriče da je Medouz pogrešno postupao sa bilo kojim povjerljivim dokumentom u Bijeloj kući i nazvao je optužbu “potpuno pogrešnom”.

Sam Medouz je prošlog jula u jednom intervjuu rekao da je predao dokumente Ministarstvu pravde jer je bio “izuzetno oprezan”.

– Dali smo im te dokumente sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, želim da naglasim da su to bili deklasifikovani dokumenti, da urade konačnu redakciju nekih ličnih podataka, sa uputstvom da nastave da ih šire. Očekivali smo da će im za to biti potrebno najviše nekoliko dana, ali evo, prošlo je nekoliko godina – rekao je Medouz.

U godinama otkako je napustio funkciju, Trampovi saveznici traže nestali redigovani registrator kako bi mogli da ga objave javno i tužili su Ministarstvo pravde i Nacionalni arhiv ranije ove godine. Trampovi advokati sada traže pristup povjerljivim obavještajnim podacima iz izborne procjene 2016. dok se pripremaju za njegovu odbranu od optužbi da je pokušao da poništi izbore 2020.

RT Balkan

CATEGORIES
Share This