Medvedev: Za ulazak u NATO Ukrajina će morati da se odrekne Kijeva

Medvedev: Za ulazak u NATO Ukrajina će morati da se odrekne Kijeva

– Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev je na svom telegram kanalu komentarisao izjavu Stijana Jensena, šefa kabineta generalnog sekretara NATO, koji je prema pisanju norveškog „Verdes Ganga“ rekao da je moguće da Ukrajina preda dijelove teritorije Rusiji u zamenu za članstvo u zapadnoj alijansi.

„Nova ideja za Ukrajinu iz kancelarije Sjevernoatlantske alijanse: Ukrajina može da uđe u NATO ako se odrekne spornih teritorija. I šta? Ideja je zanimljiva. Pitanje je samo da su sve navodno njihove teritorije veoma sporne. A za ulazak u blok ukrajinske vlasti će morati da se odreknu čak i samog Kijeva, prijestonice Drevne Rusije. Pa, moraće da presele prijestonicu u Lavov“,  napisao je on.

Jensen je danas rekao, prema pisanju norveškog „Verdens Ganga“, da bi Ukrajina mogla da uđe u NATO u zamjenu za ustupanje dijela teritorije Rusiji.

„Mislim da bi rješenje moglo biti da se Ukrajina odrekne dijela teritorije i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u“,  rekao je Jensen.

On je naglasio da sada postoje značajni pomaci u pitanju budućeg članstva Ukrajine u Alijansi i da bi ustupanje pojedinih područja Rusiji moglo da postane jedan od mogućih kompromisa.

Jensen je naveo da je unutar NATO već pokrenuto pitanje prenosa teritorija, a prema njegovim riječima, svi su zainteresovani da se sukob u istočnoj Evropi ne ponovi.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This