Masovni ubica iz Mejna izvršio samoubistvo

Masovni ubica iz Mejna izvršio samoubistvo

Osumnjičeni za ubistvo 18 i ranjavanje 13 osoba u Luistonu u Mejnu, pronađen je mrtav, čime je okončana 48-časovna potera koja je usledila nakon najsmrtonosnije epizode ​​nasilja u istoriji te američke savezne države.

Rezervista američke vojske Robert Kard, koji je ubio 18 ljudi u kuglani i restoranu u Luistonu, pronađen je mrtav u petak, saopštile su vlasti savezne države Mejn.

Pucnjava u drugom po veličini gradu u toj državi je 36. masovno ubistvo u Sjedinjenim Američkim Državama ove godine, prema bazi podataka AP-a.

Policija je identifikovala osumnjičenog za smrtonosni napad kao 40-godišnjeg Roberta Karda iz Boudina u državi Mejn.

Guvernerka Dženet Mils saopštila je na konferenciji za novinare u petak uveče da je Kard pronađen mrtav u okolini Lizbona sa očiglednom prostrelnom ranom koju je sam sebi naneo.

„Duga potraga se završila, policija će nastaviti istragu kako bi se utvrdila istina o tome šta se dogodilo“, rekla je Mils.

Ona je dodala da „stanovnici Mejna mogu da odahnu i da je o svemu obavestila predsednika SAD Džozefa Bajdena i članove Kongresa“.

Policija je pronašla njegovo telo u objektu za reciklažu u kojem je do nedavno radio, saopštio je zvaničnik iz policije za AP pod uslovom da ostane anoniman.

Dvojica policajaca su ranije rekli AP-u da su prilikom pretresa kuće koja je povezana sa Kardom pronašli poruku koja je bila naslovljena na njegovog sina.

Zvaničnici su to opisali kao samoubilačku poruku, ali su rekli da se u njoj ne navode nikakvi konkretni motivi za pucnjavu u Luistonu, za koju je Kard osumnjičen.

Istražitelji su juče pretražili Kardov automobil i pronašli pušku AR-15 koja je navodno slična onoj koja je korišćena prilikom napada.

Stotine policajaca je pretraživalo Luiston i okolna područja u Mejnu nakon pucnjave, a građanima u nekoliko gradova rečeno je da se smeste na bezbedno i drže vrata zaključena.

Policija je pre toga potvrdila da su se incidenti dogodili na dve lokacije, u jednom ugostiteljskom objektu i u kuglani.

Pritom, ta dva objekta su međusobno udaljena oko 6,5 kilometara.

Luiston je grad sa 37.000 stanovnika.

Američka savezna država Mejn ima dugogodišnju tradiciju posedovanja oružja vezanu za  lov i sportsko streljaštvo i u njoj se ne zahteva dozvola za njegovo nošenje.

Komesar za javnu bezbednost Mejna saopštio je imena  svih 18 žrtava na konferenciji za novinare u petak i rekao da su njihove porodice obaveštene.

Svi žrtve su starosti  od 14 do 76 godina,a to je  najgore masovno ubistvo u istoriji ove američke države, koja je tokom 2022. imala ukupno 29 ubistava.

Predsednik SAD DŽozef Bajden je naredio da se sve američke zastave spuste na pola koplja do zalaska sunca u ponedeljak povodom ovog tragičnog događaja.

 U izjavi nakon objave da je Kard mrtav, Bajden je rekao da su posle pucnjave usledila još „dva tragična dana – ne samo za Luiston u Mejnu, već i za celu našu zemlju“.

 „Večeras smo zahvalni što su Luiston i okolne zajednice bezbedni nakon što su proveli teške dane krijući se u svojim domovima“, rekao je Bajden.

(Tanjug) Foto: m9.news

CATEGORIES
Share This