Makron pozvao umjerene političare da se ujedine

Makron pozvao umjerene političare da se ujedine

– Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas francuske umerene političare i sa levice i sa desnice da se pregrupišu i ujedine kako bi pobedili krajnju desnicu na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima koje je raspisao posle poraza njegove stranke na izborima za Evropski parlament i ubedljive pobede krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Tokom današnje konferencije za novinare Makron je rekao da se odlučio na rizičan potez jer nije mogao da ignoriše novu političku realnost nakon što je njegova proevropska partija doživela težak poraz i dobila manje od polovine podrške koju je dobila krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje, prenosi AP.

Za razliku od svojih nedavnih nacionalnih obraćanja u kojima se fokusirao na rat u Ukrajini i načine na koje bi Evropa trebalo da formira zajedničku odbrambenu politiku, nezavisnu od Sjedinjenih Američkih Država, francuski predsednik je govorio o unutrašnjepolitičkim temama – porastu popularnosti kranje desnice, suzbijanja ilegalne imigracije, borbe protiv kriminala i islamskog separatizma u Francuskoj.

Makron, kome su ostale tri godine na položaju predsednika države, izrazio je nadu da će se birači udružiti kako bi obuzdali krajnju desnicu na prevremenim parlamentarnim izborima.

On je pozvao muškarce i žene dobre volje koji su u stanju da kažu „ne“ ekstremima da se udruže kako bi mogli da izgrade zajednički projekat za zemlju.

„Stvari su danas jednostavne: imamo neprirodne saveze u oba ekstrema, koji se sasvim ne slažu ni o čemu osim o poslovima koje bi trebalo da dele među sobom. Oni neće moći da sprovedu nijedan program“, rekao je Makron na konferenciji za novinare u Parizu.

Govoreći o svom centrističkom savezu Makron je rekao: „Nismo savršeni, nismo uradili sve kako je trebalo, ali imamo rezultate, ali iznad svega, mi znamo kako da delujemo“.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This