Lista najbezbjednijih zemalja ako izbije Treći svjetski rat

Lista najbezbjednijih zemalja ako izbije Treći svjetski rat

Na listi se nalazi 12 lokacija, a one su se tamo našle zahvaljujući udaljenosti, prirodnim resursima ili neutralnom stavu po pitanju svjetskih sukoba.

Porast u globalnim sukobima tokom 2023. godine doveo je do spekulacija da je Treći svjetski rat možda na pragu. Rat u Ukrajini, rat između Izraela i Hamasa, sukobi u Africi – samo su neki od konflikta koji brinu svijet.

Neki ljudi, zabrinuti perspektivom ratovanja širom svijeta, žele da znaju koje su zemlje najbezbjednije na planeti u slučaju da dođe do takvog rata.

U nastavku se nalazi spisak zemalja ili regiona u kojima bi bilo najbezbjednije biti u slučaju da dođe do još jednog Svjetskog rata:

Antarktik

Lista počinje lokacijom koja nije zemlja, već veliki kontinent. Dok je Antarktik možda poznat po svom ekstremnom turizmu, divnim pejzažima i ledenim terenima, teško je da će biti naseljen velikim brojem ljudi ako dođe do rata zbog svoje lokacije kao najjužnije tačke na planeti.

Argentina

Iako je Argentina imala istoriju sukoba, posebno sukob sa Ujedinjenim Kraljevstvom oko suvereniteta Foklandskih ostrva 1982. godine, utvrđeno je da je ta južnoamerička zemlja najvjerovatnije mjesto za preživljavanje gladi nakon nuklearnog rata.

Studije su otkrile da bi ispuštanje 100 nuklearnih bombi moglo osloboditi toliko dima da bi se sunce moglo blokirati, što bi rezultiralo glađu i propadanjem usjeva.

Kao rezultat, Argentina bi bila dobro mjesto za preživljavanje na zahvaljujući izobilju otpornih biljaka, kao što je pšenica.

Butan

Nakon pristupanja Ujedinjenim nacijama 21. septembra 1971, Butan se proglasio neutralnim u pogledu sukoba.

Ovaj stav znači da se često visoko kotira na globalnom indeksu mira.

Kombinujući činjenicu da nema izlaz na more sa svojim mnoštvom planinskih regiona, Butan bi bio posebno bezbjedan ako bi Treći svjetski rat ikada izbio.

Čile

Sljedeća na listi je zemlja sa najdužom obalom na svijetu, koja se proteže ukupno 6.435 km, što znači da bi obuhvatala razdaljinu između Moskve i Madrida.

Kao i susjedna Argentina, i Čile ima bogatstvo raznih usjeva i prirodnih rezervata.

Njegov nivo razvoja je takođe vjerovatno najnapredniji u Južnoj Americi. Dakle, iako se možda osjećate izolovano, njegov nivo infrastrukture i pristup modernoj tehnologiji znači da bi mogao biti idealno mjesto ako dođe do Trećeg svjetskog rata.

Fidži

Za svakoga ko bi želio da bude u udaljenoj zemlji u vrijeme izbijanja rata, Fidži bi mogao biti pravo mjesto za vas.

Ostrvska država – koja se nalazi na jugozapadu Tihog okeana – udaljena je oko 4.345 kilometara od najbliže zemlje, a to je Australija.

Ovo, uz potencijalni nedostatak vojne strategije, jer vojska ima samo 6.000 muškaraca, znači da se takođe visoko kotira u globalnom indeksu mira.

Sa velikim dijelom zemlje koju čine guste šume, kao i obilnim zalihama minerala i ribe, Fidži bi mogao biti savršeno mjesto za boravak tokom Trećeg svjetskog rata.

Grenland

Ostrvo Grenland, koje pripada Danskoj, najveće je ostrvo na svijetu. Grenland je poznat po tome što je udaljen, planinski i politički neutralan, što ga čini idealnim utočištem u hitnim slučajevima.

Takođe se procjenjuje da ima populaciju od 56.000 ljudi, što znači da vjerovatno neće biti na meti nijedne globalne supersile.

Island

Island je konstantno bio na vrhu Globalnog indeksa mira, čime je stekao reputaciju jedne od najmirnijih zemalja na svijetu.

Osim što je posebno udaljen, Island ne bi morao da brine o tome da se oslanja na druge zemlje u pogledu resursa, zahvaljujući prisustvu rezervi slatke vode, morskih resursa i obnovljivih izvora energije.

Indonezija

Kao i drugi na listi, Indonezija je uključena zahvaljujući tome što je tipično neutralna prema političkim problemima širom svijeta.

Prvi predsjednik zemlje Ahmed Sukarno je 1948. godine skovao termin „slobodan i aktivan“, koji se odnosi na njihovu spoljnu politiku.

To se odnosilo na to da u međunarodnim poslovima djeluju samostalno, a najviše su zabrinuti za stvaranje mira u svijetu.

Novi Zeland

Novi Zeland je na drugom mjestu u globalnom indeksu mira i dive mu se zbog njegovog nestranačkog stava o sukobima.

Ako bi zemlja bila napadnuta, planinski teren nudi svojim građanima savršenu zaštitu.

Južna Afrika

Južna Afrika je zaslužila mjesto na listi zahvaljujući tome što je dom višestrukih izvora hrane, zajedno sa obilnim količinama plodne zemlje i svježe vode.

Moderna infrastruktura zemlje takođe može povećati vaše šanse za opstanak ako se dogodi Treći svjetski rat.

Švajcarska

Od svih zemalja širom svijeta, Švajcarska je možda zemlja koja je jedinstveno i najspremnije povezana sa političkom neutralnošću.

Zemlja je skoro 200 godina poznata po svojoj čvrstoj poziciji – ili po njenom nedostatku – po pitanjima koja se tiču međunarodne politike, a dobro je zaštićena svojim planinskim terenom, terenom bez izlaza na more i brojnim nuklearnim skloništima.

Tuvalu

Tuvalu se nalazi u Tihom okeanu, otprilike na pola puta između Havaja i Australije. Izuzetno niska populacija od samo 11.000 stanovnika znači da je infrastruktura slaba u poređenju sa vodećim zapadnim zemljama.

S obzirom da su prirodni resursi u Tuvalu takođe niski, čini se da je on nepoželjna meta u potencijalnom izbijanju Trećeg svjetskog rata.

(Telegraf.rs)

CATEGORIES
Share This