Ko je nova „prva dama“ Velike Britanije

Ko je nova „prva dama“ Velike Britanije

Velika Britanija dobila je novog premijera Kira Starmera i novu „prvu damu“ Viktoriju. Kada je jutros potvrđeno da su laburisti odneli pobjedu na izborima, Kir i Viktorija su se sočno poljubili i izgledalo je kao da se baš vole.

Međutim, britanski mediji pišu da ljubav nije oduvijek cvjetala u domu Starmera.

Kir Starmer je priznao da njegova supruga bila toliko drska, da je prva stvar koju je rekla nakon što je prvi put razgovarala s njim bilo: „J*****, šta on misli da je?“

Mladi Starmer, tada advokat, napravio je fatalnu grešku pogrešno dovodeći u pitanje rad svoje buduće žene kao advokata – i našao se na udaru njenog oštrog jezika. Ipak, skupio je hrabrost i pozvao ju je na piće… Ostalo je istorija.

Par se vjenčao prije 17 godina, ali njihova veza nije baš krenula glatko… Ideja o zaljubljivanju, a kamoli djeci i braku bila je toliko daleko pošto je Kir na Viktoriju „krenuo đonom“ i odmah doveo u pitanje njene sposobnosti kao advokata, zbog čega mu je ona pokazala zube.

Ipak, reklo bi se da su u međuvremenu sve izgladili. Imaju dvoje tinejdžera, a danas su se uselili u čuveni Dauning 10. Čitavom svijetu nije promakao strastveni poljubac Kira i Viktorije dok su slavili pobjedu laburista. Svega nekoliko sati prije nego što se i zvanično potvrdilo da će bračni par ući u Dauning strit, Viktorija je zatvorenih očiju grlila supruga nakon njegovog govora na pobjedničkom skupu u centru Londona.

Tako javno iskazivanje emocija je veoma rijetko za Viktoriju, koja slovi za ženu koja je povučena. Ipak, ona više ne može da izbegne reflektore, a danas je ledi Viktorija Starmer ušla u broj 10 sa svojim mužem nakon što se zagrlila sa dobronamernicima u najpoznatijoj ulici na svijetu.

Lejdi Vik, kako je zovu po Londonu, bila je primjetno „odsutna“ tokom suprugove kampanje. Danas je pak mahala sa svojim mužem, dok su njihovi klinci – tinejdžeri, ostali „u sjenci“, pošto su navodno potpuno izbezumljeni idejom da će ubuduće biti izloženi pogledima javnosti.

Useljenje u Dauning strit dolazi samo nekoliko nedjelja nakon što je njihov 16-godišnji sin Tobi položio maturu. Par je takođe zaštitio svoju 13-godišnju kćerku od pažnje javnosti, toliko da se ne zna čak ni njeno ime. Jedino što se zna o Starmerovoj djeci jeste da će im tata kupiti psa, pošto im je to obećao.

Što se tiče same gospođe Viktorije Starmer, nekada je radila kao advokat, a sada radio kao terapeut u Nacionalnom zdravstvenom sistemu. O njoj se malo toga zna, a novi britanski premijer je rekao da njegova supruga „ima svoj život i da ga energično štiti“.

Zna se da joj je otac bio nastavnik ekonomije i da se u Britaniju doselio iz Poljske prije Drugog svjetskog rata. Otac joj je Jevrejin, a njena majka, koja je preminula 2020. godine, bila ljekar i veoma religiozna žena.

Iako Viktorijin suprug mnogo voli da priča kako je iz radničke porodice, ona je išla u ekskluzivnu privatnu školu u Londonu. Diplomirala je pravo i sociologiju na Univerzitetu Kardif i bila je predsjednica studentske zajednice sredinom devedesetih.

Supruga je upoznala krajem devedesetih, a njihov prvi susret je prošao poprilično nategnuto. Iako je čuo kako ga je opsovala, ostao je istrajan u tome da je osvoji i uspio je u tome. Vjenčali su se 2007. godine.

Pričajući o epizodi sa psovkama, Kir je svojevremeno rekao da je to „klasična Vik“.

„Vrlo drska, sa obje noge na zemlji, neće slušati gluposti, čak ni moje“, rekao je premijer.

Iako mnogima nije promaklo da nije bila uz supruga u kampanji, to se pravda činjenicom da je štitila privatnost djece.

Do preseljenja u Dauning živeli su u kući koja vredi 1,75 miliona funti. Britanski mediji pišu da Viktorija poštuje jevrejske običaje, te da se Kir, koji je ateista, trudi da ispoštuje šabat i tradiciju večere petkom uveče.

„Ona je savršena, prelijepa žena, koja će učiniti sve da svoj privatni život zaštiti. Voli što radi za NHS, voli tim za koji radi. Nas dvoje činimo najbolje što umijemo da podignemo i vaspitamo dvoje srećne i samouvjerene djece i to nam je veoma važno“, rekao je svojevremeno Starmer.

Izvori bliski porodici rekli su za medije da je nedavna odluka Rišija Sunaka da raspiše prevremene izbore „prodrmala“ Stermerove jer je njihov sin u tom periodu spremao maturske ispite i spremao se za polaganje. Bez obzira na sav stres oko očeve kampanje, položio je ispite, a njegov otac je pobijedio na izborima.

Starmer je rekao za medije da najviše strahuje od toga kako će sve ovo uticati na njegovu porodicu, tačnije djecu.

„Zato ne pominjem njihova imena u javnosti, ne kačim zajedničke fotografije. Želim da mogu sami da idu u školu i da vode svoje živote“, rekao je Starmer.

Vjeruje se da će Starmer zaista učiniti sve da sačuva privatnost porodice, pogotovo zbog toga što su djeca sada u „osjetljivom uzrasto“.

„Njihovi tinejdžeri su isprepadani činjenicom da će živeti u Dauningu i da će biti pod lupom javnosti“, rekao je izvor blizak Starmerovima.

Očekuje se  i da će prva dama nastaviti svoj posao u NHS-u, iako je Starmer postao premijer.

Starmer je rekao da je to dobro i za njega, jer će znati šta se dešava u sistemu.

(Telegraf.rs)

CATEGORIES
Share This