Ključna pobjeda za Trampa: Bivši predsjednik SAD na korak od republikanske nominacije, jedina kandidatkinja koja je mogla da mu zaprijeti doživjela težak poraz

Ključna pobjeda za Trampa: Bivši predsjednik SAD na korak od republikanske nominacije, jedina kandidatkinja koja je mogla da mu zaprijeti doživjela težak poraz

Bivši američki predsjednik Donald Tramp pobjedio je na Republikanskim predizborima u Nju Hempširu, ostavivši iza sebe bivšu ambasadorku SAD u Ujedinjenim nacijama i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli.

Tramp je osvojio 54,5 odsto glasova, izborivši tako 11 elektora, dok je Hejli osvojila 43,6 odsto glasova i izborila je osam elektora, na osnovu gotovo 90 odsto obrađenih glasačkih listića, prenosi Gardijan.

Ovakav ishod predizbora u Nju Hempširu, nakon pobjede na kokusu u Ajovi prošle nedjelje, sugeriše da će Tramp po treći put biti kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima, i da će se najvjerovatnije u novembru po drugi put suočiti sa predsjednikom SAD i najvjerovatnijim kandidatom Demokratske stranke Džozefom Bajdenom.

Tramp se obratio svojim pristalicama u Našui, govoreći i o rezultatima Niki Hejli.

– Ona nije pobjedila, ona je izgubila. Imala je veoma loše veče. Bila je treća u Ajovi, a još uvijek se mota okolo – rekao je Tramp.

S druge strane, Hejli je poručila da će, uprkos porazu u Nju Hempširu, nastaviti sa kampanjom za naredne predizbore Republikanske stranke, koji se održavaju u Južnoj Karolini, državi gde je obavljala funkciju guvernerke.

‘-Predizbori u Nju Hempširu bili su prvi u zemlji, ali nisu bili posljednji. Trka je daleko od kraja. Ostalo je još na desetine država, a sledeća na redu je moja Južna Karolina – rekla je Hejli, ocijenivši da se ”haos Džozefa Bajdena” ne može popraviti ”republikanskim haosom”.

Ankete pokazuju da Tramp ima značajnu prednost u Južnoj Karolini.

Gardijan podsjeća da Niki Hejli ostaje posljednji protivkandidat Trampu za republikansku nominaciju, nakon što se iz predizborne trke povukao guverner Floride Ron DeSantis.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This