Kim poslao Putinu oružje

Kim poslao Putinu oružje

Ministar odbrane Južne Koreje Šin Von Sik tvrdi da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji oko 6.700 kontejnera municije kako bi je podržala u ratu protiv Ukrajine.

Procjenjuje se da je Severna Koreja isporučila oko 6.700 kontejnera u Rusiju od samita sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una i ruskog lidera Vladimira Putina u septembru”, rekao je južnokorejski minister – prenosi agencija Jonhap.

Prema njegovim riječima, to je dovoljno da se smjesti više od 3 miliona artiljerijskih granata od 152 mm ili 500.000 granata od 122 mm.

Južnokorejski ministar je rekao da stotine fabrika u Severnoj Koreji rade sa oko 30 odsto svojih kapaciteta zbog nedostatka sirovina i struje, ali da su one koje proizvode artiljerijske granate za Rusiju radile “punim kapacitetom”.

On nije naveo izvor tih informacija, navodi Jonhap.

Prema riječima Šin Von-sika, Severna Koreja je u zamjenu za municiju dobila oko 9.000 kontejnera uglavnom hrane, što je pomoglo u stabilizaciji cijena.

On je dodao da ce Moskva vjerovatno obezbjediti Sjevernoj Koreji i satelitsku tehnologiju, podsjećajući da je Pjongjang u septembru saopštio da je lansirao prvi špijunski satelit u orbitu i najavio da ce ove godine lansirati još tri.

Seul i Vašington optužuju Sjevernu Koreju da snabdjeva Rusiju oružjem za rat protiv Ukrajine.

Pjongjang i Moskva to demantuju, ali navode da će ojačati vojnu saradnju.

Agencije

CATEGORIES
Share This